Katastrofbetyg – igen – för Kristerssons gäng

Sex av tio svenskar tycker regeringen gör ett dåligt jobb

Det är inte många svenskar som tycker regeringen gör ett bra jobb just nu. Åtminstone enligt Demoskops senaste mätning.

På en månad har de som tycker att regeringen gör ett dåligt jobb ökat med 20 procentenheter, enligt Demoskops senaste mätning. Hela sex av tio svenskar uppger att de tycker regeringen gör ett dåligt jobb.

Av de som tycker regeringen gör ett mycket dåligt jobb är siffran på 37 procent. Det är lika många som tycker att regeringen – sammantaget – gör ett bra jobb.

De nya siffrorna blir ännu en verklighetslavett för Kristersson och company som redan har haft en trög start. Demoskops mätning kommer också bara några veckor efter förtroendemätningen bland Riksdagens partiledare. Där hade alla partiledare i Tidölaget tappat förtroende bland väljarna. Ebba Busch tappade med hela sju procentenheter.

Opinionssiffrorna kan alltid svaja efter ett val, så är det. Det är mycket som har lovats under valrörelsen som snabbt ska infrias. Att hinna med allt på en och samma gång är svårt.

Men att regera i två månader och knappt hinna infria något viktigt vallöfte – som man lovade att man skulle göra – är pikant.

För de som röstade och trodde på en snabb förändring är resultatet ett svek som bara eskalerat. Det började med Tidöavtalet, som inte bara stank av whisky, utan av rasism, rättsosäkerhet och klimatslakt.

Sen har det fortsatt i samma riktning. Alltmedan köerna till Stadsmissionen växt sig längre och elräkningarna skjutit i taket. För de väljare som trodde att priset vid pump skulle minskas med flera kronor blev resultatet korvören.

Frågan är: hur kunde regeringen inte vara beredda på detta? De var väl, som Kristersson så gärna ville framhålla under valrörelsen, överens?

Egentligen finns det två förklaringsmodeller. Möjligen tre.

Det ena är att Kristerssons team förstod att de lovade alldeles för mycket under valrörelsen, men körde på ändå. Det viktigaste var bara att vinna – även om man förde svenska folket bakom ljuset.

Den andra, lite mer sympatiska, förklaringen är att regeringen inte förstod hur verklighetsfrånvända deras vallöften var.

Men det får i sin tur hela gänget att framstå som amatörer.

Den tredje förklaringen? Det är en blandning av de två första – amatörsmässighet blandat med lögner. Vad det än är, så är ingen av förklaringarna en godtagbar ursäkt för den politiska verklighet Sverige befinner sig i nu. Särskilt inte för de svenskar som i skrivande stund vänder på varenda krona för att få verkligheten att gå ihop.

Siffrorna talar sitt tydliga språk: svenskarna är trötta på regeringens lögner, bortförklaringar och tomma vallöften.

När Sverige befinner sig i tuffa tider vill man ha politiker som klarar av att leverera. I brist på det vill man ha politiker som är ärliga. Man vill att ens folkvalda ska ingiva någon slags förståelse för den svåra situationen.

För det svenska folket ryser inför det politiska tomrummet.

Och just nu ryser sex av tio svenskar. Fortsätter Kristerssons regering på det här spåret (f)ryser snart hela landet.

Följ ämnen i artikeln