Nya skräcksiffror för regeringen

Stor ökning av dem som tycker regeringen gör ett dåligt jobb

Sex av tio svenskar tycker att regeringen gör ett dåligt jobb.

Andelen har ökat med hela 20 procentenheter den senaste månaden enligt Aftonbladet/Demoskop.

Regeringen befinner sig i ett opinionsmässigt träsk och har svårt att komma ur det.

Regeringen har det inte lätt just nu. Motvinden ökar. Inte dag för dag men ändå påfallande snabbt.

För närvarande tycker sex av tio vuxna svenskar, 62 procent, att regeringen gör ett dåligt jobb. Andelen som tycker att de 24 ministrarnas arbetsinsatser är mycket dåliga är 37 procent. De som stannar vid ganska dåliga uppgår till 25 procent.

Men det är inte bara siffran i sig, att nära två tredje delar tycker att regeringen under ledning av statsminister Ulf Kristersson (M) gör ett dåligt jobb, som borde oroa de ansvariga ministrarna och partiledarna.

Utan också raset från november, den första hela månaden som regeringen satt vid makten, till december. I november tyckte 42 procent att regeringen gjorde ett dåligt jobb Nu är det 20 procentenheter, eller 47 procent, fler.

Det motsvarar 1,3 miljoner väljare. På en månad har alltså 1 300 000 personer ändrat uppfattning och tycker nu att regeringen gör ett ganska eller mycket dåligt jobb.

 

Andelen väljare som tycker att regeringen gör ett bra jobb, drygt en tredjedel av väljarna eller 36 procent, har minskat med sex procentenheter sedan november. De som tycker att regeringen gör ett mycket bra jobb har minskat med sju procentenheter till åtta procent. De som tycker att arbetsinsatserna är ganska bra har ökat med en procent.

Extra dåligt är att de som tyckte att regeringen gör ett ganska dåligt jobb ökat med blygsamma tre procentenheter. Medan de som tycker att de gör ett mycket dåligt jobb har ökat med 16 procentenheter. Missnöjet är stort.

Regeringen och statsminister Ulf Kristersson tillträdde den 18 oktober. Det är två månader och tio dagar sedan.

Men redan har den hamnat i ett opinionsmässigt träsk där man för närvarande inte kan skönja några ljuspunkter. Opinionssiffrorna för de tre regeringspartierna sjunker, förtroendet för regeringens tre partiledare minskar kraftigt och en klar majoritet av väljarna tycker att regeringen gör ett dåligt jobb. Det kan nästan inte bli värre.

 

Regeringen skakas inte av skandaler. Förklaringen till att så många tycker att regeringen gör ett dåligt jobb måste i stället sökas bland de många brustna vallöftena.

Det blev ingen sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare. Det blev ingen sänkt skatt på ISK-sparandet. Priset på bensin och diesel sänktes inte med upp till tio kronor vid pumpen. Det blev inget högkostnadsskydd för elpriset. Det elstöd som i stället ser ut att bli av betalades inte ut i god tid före jul. Men kanske i februari.

Regeringen har nya skräcksiffror enligt Aftonbladet/Demoskop

Aftonbladet/Demoskop

Gör regeringen ett bra eller dåligt jobb

Mycket bra. 8 procent - 7 %

Ganska bra. 28. + 1

Summa: Bra jobb. 36 procent. −6 %

Ganska dåligt. 25. + 3

Mycket dåligt. 37. + 16

Summa: Dåligt jobb. 62 procent. + 20 %

Vet ej. 2 - 14

Jämförelsen avser mätningen i november, för en månad sedan. Avrundningsregler tillämpas.Frågan som ställdes: Tycker du på det hela taget att regeringen gör ett bra  eller dåligt jobb?

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 808 intervjuer under perioden 12-19 december 2022 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.