Argumenten räcker inte, Stefan Löfven

Stefan Löfven och Åsa Romson vill att Sverige ska anpassa asylpolitiken till EU:s miniminivå

Stefan Löfven och Åsa Romson tänker inte tvinga färjor att vända, bygga flyktingläger i Skåne eller annonsera i utländska tidningar för att avskräcka flyktingar från att komma till Sverige. I övrigt har regeringen samlat ihop snart sagt vartenda förslag till skärpningar av asylpolitiken som över huvud taget förekommit.

Det blir tillfälliga uppehållstillstånd för alla, också för barn och barnfamiljer. Det blir skärpta regler och försörjningskrav för anhöriginvandring och asylrätten kommer att begränsas så mycket som internationella konventioner och EU-rätten alls tillåter.

Dessutom lovar regeringen att snarast dra i gång så kallade medicinska bedömningar av asylsökande barns ålder och man tänker kräva id-kontroller av passagerarna på både Öresundfärjorna och tågen över Öresundsbron.

Kort sagt, Sverige ska anpassa alla asylregler till den absolut lägsta EU-nivån.

Enligt Löfven och Romson ska förslagen försvara asylrätten, men i praktiken kommer inte minst legitimationskravet att göra det omöjligt att få sina skäl prövade.

Flyktingarna ska sluta komma

Stefan Löfven hymlar inte med avsikten bakom förslaget till tillfälliga regler. Meningen är att flyktingarna ska sluta komma till Sverige - snabbt.

Man kan beskriva dagens presskonferens som ett tecken av EU:s sammanbrott. Löfven och andra ministrar har hela hösten talat om EU-ländernas gemensamma ansvar och om behovet av solidaritet. Toppmöte efter toppmöte har behandlat frågan, och vid några tillfällen har det till och med fattats beslut.

Några gemensamma insatser för att ta hand om människor som flyr till Europa har det dock inte blivit i verkligheten.

Löfven och Romson hoppas att det svenska beslutet ska driva på det europeiska samarbetet. I praktiken får flyktingarna fungera som slagträ, och det är mycket tveksamt om det kommer att fungera.

Rent krisprogram

Man kan också beskriva dagens åtgärdslista som ett rent krisprogram. Hela flyktingmottagandet håller på att bryta samman. Asylsökande tvingas sova ute, Migrationsverkets och många kommuners anställda går på knäna och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varnade i förra veckan för att “liv och hälsa” kan vara hotat.

Ett andrum - det var statsministerns ord - kan förstås ses som ett sätt att långsiktigt försvara en fungerande asyl- och integrationspolitik. Men det räcker inte för att försvara retoriken om att Sverige ska anpassa sig till EU:s miniminivåer. Varför ska vi i praktiken låta ett land som Ungern bestämma någon del av vår politik?

Argumentet räcker inte heller för att försvara de helt ovetenskapliga medicinska åldersbedömningarna, som dömts ut av läkare och experter.

Dessutom kommer många av dagens beslut i praktiken att gör integrationen ändå svårare för de människor som ändå söker skydd i vårt land. Och på lite sikt, bortom dagens krissituation, är det just frågor som bostäder, jobb och undervisning som är den riktiga utmaningen för det svenska samhället.