Prövningens tid i Mellanöstern

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-01-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Egen majoritet Anhängare till Hamas jublar efter segern i valet.

Vallokalsundersökningar och opinionsmätningar hade förutspått ett jänmt val. Ingen hade dock räknat med det resultat sammanräkningen av rösterna i det palestinska valet visar.

Den islamistiska rörelsen Hamas får egen majoritet i den palestinska myndighetens parlament.

Ingen kan ifrågasätta den demokratiska legitimiteten i onsdagens val. Deltagandet var rekordstort. Valövervakare och journalister talar om en succé. Hamas framgångar speglar det palestinska folkets vilja och måste respekteras.

Just därför väntar omprövningens tid i Mellanöstern.

Måste acceptera Israel

För valets segrare Hamas naturligtvis. Organisationen tvingas axla regeringsansvaret i Palestina. En uppgift ingen kan avundas dem. Dessutom måste Hamas ta avstånd från terrorhandlingar och acceptera Israel som en förhandlingspartner.

Omprövning för Fatahrörelsen, länge i praktiken synonym med den palestinska nationen. Nu tvingas de gamla ledarna visa att de är redo att acceptera demokratins spelregler och lämna ifrån sig åtminstone en del av makten.

Framför allt måste valresultatet tvinga fram en omprövning av den politik omvärlden fört gentemot det palestinska folket.

Nyval om två månader

Hamas framgångar är till stor del resultatet av den israeliska politiken med murbygget och en ensidig reträtt. På den punkten är höger och vänster i Israel överens.

Högerns slutsats blir att reträtten från Gaza var ett misstag, liksom att tillåta valet. Vänsterns att bara förhandlingar och överenskommelser kan leda framåt.

Vilken analys den israeliska opinionen väljer, närmast i nyvalet om två månader, påverkar förutsättningarna för fred i hela regionen.

Det gör också västvärldens, och därmed Sveriges, reaktion.

EU:s utrikespolitiske talesman, Javier Solana, har med sina försök att blanda sig i den palestinska valrörelsen försatt unionen i en besvärlig situation. Möjligen har han dessutom bidragit till Hamas framgång.

I en första svensk kommentar slog utrikesminister Laila Freivalds fast att EU inte kan samarbeta med en palestinsk regering som inte tar avstånd från ”våldsanvändning” eller erkänner Israels rätt att existera.

I en palestinsk regering tvingas Hamas, i vart fall i praktiken, acceptera både Israel och förhandlingar. Det är självklart. Organisationen har inte heller genomfört några självmordsattentat sedan augusti år 2004.

Måste erkänna Palestina

Viktigare är det Freivalds inte säger. Att fredsprocessen i Mellanöstern bara kan väckas till liv om ockupationen upphör och den israeliska regeringen är redo att acceptera de som palestinierna valt att företräda dem som jämbördiga förhandlingspartners.

Den israeliska regeringen måste, med utrikesministerns ord, ta avstånd från ”våldsanvändning”. Och dessutom erkänna Palestinas rätt att existera.

Det måste en svensk utrikesminister säga.

IP

Följ ämnen i artikeln