Frågorna kan vinna valet åt Clinton

Hillary Clintons presentation är en av twitters kaxigaste. Den börjar med hennes många titlar genom åren: presidentfru, senator, utrikesminister. Men det stenhårda består framför allt i hur denna kvinna beskriver sig själv: med ord som ”hårikon” och ”byxdressälskare”.

Presentationen avslutades fram till igår med förkortningen TBD, som på internetspråk betyder "to be decided". På svenska ungefär ”beslut om detta fattas senare”.

På söndagskvällen kom beskedet. Hillary Clinton vill bli Demokraternas presidentkandidat och 2016 försöka göra det näst intill omöjliga: vinna presidentposten åt sitt parti för en tredje mandatperiod.

Presentationen på twitter är inte bara cool, den säger också något viktigt om vilken typ av politiker Hillary Clinton nu går till val som. I valrörelsen 2008 ville hon stå för erfarenhet och trygghet. Kampanjen präglades av försiktighet och riskminimering. Clinton ville absolut inte göra något stort nummer av att hon var kvinna, eftersom det ansågs förknippat med svaghet.

Strategin fungerade inte. Uppstickaren Barack Obama visade att man kan vinna val i USA på nya sätt. I stället för att fria till mittenväljaren mobiliserade Obama en koalition av nya väljargrupper.

Hillary Clinton är egentligen en mittenpolitiker, ganska långt ifrån vänsterfalangen i sitt parti. Utrikespolitiskt är hon hökigare än Barack Obama - ett av hennes problem under valkampanjen 2008 var att hon varit för kriget i Irak.

Sedan 2008 har dock det politiska samtalet i USA förflyttats. Diskussionen om kvinnors rättigheter ligger mer i politikens mittfåra. Den ekonomiska krisen har kommit och gått, och frågan om jämlikhet är tillbaka på dagordningen.

Även bilden av Hillary Clinton har förändrats. Som utrikesminister har hon varit mycket uppskattad, och i den rollen har hon återkopplat till sitt tidigare starka engagemang för kvinnors rättigheter.

Kanske blir också just dessa frågor nyckeln till framgång för Hillary Clinton.

I ett reportage i DN beskrev nyligen USA-kännaren Martin Gelin hur en ung generation amerikaner nu börjat uppskatta Hillary. Hennes feminism blir ett sätt att knyta an till unga väljargrupper och till en ny tid.

En tid där "hårikon" inte är något negativt, utan till och med kan vara en politisk tillgång i kampen om jobbet som världens mäktigaste person.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.