Mejla

Pernilla Ericson

Kvinnorna välter Donald Trump

Mellanårsvalet svidande facit för presidenten

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 av 2 | Foto: Evan Vucci/TT
Donald Trump.

LEDARE

“Det är så här det känns att vinna. Kom ihåg den känslan”, jublade talmannen Nancy Pelosi, när nu Demokraterna för första gången på åtta år tar makten i representanthuset.
För president Donald Trump är resultatet av mellanårsvalet en prestigeförlust, så väl som ett växande orosmoln. USA:s ekonomi är stark, trots det tappar Republikanerna representanthuset. Det i sig är en skräll. Vad är det då som har ändrats? En betydande förändring i väljarstödet märks i gruppen vita kvinnor i förorterna. 2016 röstade en stor andel av dem på Donald Trump. Nu har de ångrat sig. Bakgrunden till den svängningen kan finnas i Donald Trumps agerande de senaste månaderna.

Hånade Christine Blasey Ford

Det handlar om utnämningen till högsta domstolen. Övergreppsanklagade domaren Brett Kavanaugh, och psykologiprofessor Christine Blasey Ford, som till slut berättade om vad hon utsatts för. Ett vittnesmål som till och med betydande republikaner bedömde som trovärdigt. USA stannade upp när de bägge parterna fick säga sitt.

Perioden efteråt var en känslig balansgång, där Donald Trump till en början visade återhållsamhet, men till slut föll. Inför stor publik och ett samlat pressuppbåd hånade han Christine Blasey Ford. Kanske skavde den bilden mest av allt. En president, världens mäktigaste man, som skrattar åt en kvinna som vågar berätta om vad hon blivit utsatt för. Som ett otäckt eko av det Blasey Ford vittnat om hände i det där rummet.
“Han låg ovanpå mig och de skrattade åt mig.”
Det var också kvinnor som avgjorde mellanårsvalet. Preliminära siffror anger att 52 procent av rösterna kom från kvinnor. För första gången ser det också ut att bli över 100 kvinnor i representanthuset, rapporterar CNN.

Anklagelserna allt mer besvärande

Hotet om riksrätt rycker nu närmare för Donald Trump. Rysslandsutredningen och anklagelser om brott mot kampanjlagar blir allt mer besvärande för presidenten. Maktskiftet i representanthuset sammanfaller också med att korruptionsanklagade ryske oligarken Dmitry Rybolovlev har tagits in för förhör i Monaco. Miljardären köpte Trumps hus i Florida till extremt överpris, och följde Trumps valturné i spåren. Det kan bli än mer bränsle för åklagare Robert Mueller.

Samtidigt stärker Republikanerna makten i senaten, och där skulle det krävas två tredjedels majoritet för att fälla Trump. Än så länge har han Republikanernas stöd, men marken skakar under presidenten.
Utfallet i mellanårsvalet är en viktig påminnelse: de kvinnor han hånar och trycker till, har också makten att välta honom.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.