Mejla

Zina Al-Dewany

M försöker sätta en diagnos på förorten

Segregationen går inte att lösa med mediciner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna har styrt sjukvården i 16 år i Stockholm. Och de har inte varit lata. De har drivit igenom rekordmånga privatiseringar och utförsäljningar av vården. Detta medan sjukhus och vårdcentraler tvingas till den ena nedskärningen efter den andra, även under pandemin.

Barn och ungdomspsykiatrin har inte blivit skonad. Sju BUP-mottagningar har lagts ned och slagits i ihop. Detta sker särskilt i områden med utbredd fattigdom och hög arbetslöshet.

Men nu plötsligt vill finansregionrådet Irene Svenonius (M) göra något åt detta.

Förslaget? Snabbtesta femåringar i ”utsatta” områden för ADHD.

Anledningen? Minska kriminaliteten.

Bruna hundvisslor

Många har reagerat på människosynen, de bruna hundvisslorna och sättet Svenonius och Moderaterna försöker vinna valet på. Trots att de försatt sjukvården i kris efter kris tror de att problemet kan lösas med dessa snabbtester. Tester som knappast har tung evidens bakom sig.

I områden med mycket pengar och resurser möts många barn av insatser som särskilt avskärmande rum, hörselkåpor och andra hjälpmedel som är anpassade efter deras behov. Detta innan någon ens har gett barnet en eventuell diagnos. I områden som Moderaterna i Stockholm sugit ut resurserna från kan barn trots en diagnos och tydliga svårigheter inte få den hjälp de behöver.

Under samma vecka gör borgerliga partier flera utspel som flirtar med rasbiologin. Kristdemokraterna vill DNA-testa utlänningar och Liberalerna vill införa språktest och kunna tvångsomhänderta tvååringar.

Skiftar fokus

Men Svenonius har god anledning till sitt utspel. Det skiftar nämligen fokus från problemet M i Stockholm verkligen har: jäv, konsultvurmande och vanskötsel av vården.

En rapport har redan slagit fast att Irene Svenonius (M) varit jävig när det gällde uppköp av konsulter för Nya Karolinska sjukhuset. Hennes egen make var upphandlingschef för Karolinska, ett sjukhus som varit en ekonomisk mardröm för skattbetalarna.

Apropå jäv får vi inte glömma försäljningen av Bromma sjukhus till Vectura, där Svenonius företrädare Filippa Reinfeldt nu jobbar. Eller när hemliga möten med Kry avslöjades, där en tidigare partikollega till Svenonius skulle få ut Kry till ”vårdmarknaden”.

Det är exakt det som skett med vården i Stockholm. Den har blivit en marknad, men utan den fria konkurrensen. Här säljs det ut till vänner och bekanta. Samtidigt försöker Förenade Arabemiraten köpa upp vår primärvård, så mycket pengar finns det att tjäna på privatiseringarna.

Glöm inte det när Svenonius (M) är ute och vevar om ADHD-tester.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.