Sopa framför egen dörr, EU

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

ödesfråga EU måste jobba mer målmedvetet för att stoppa högerextrema krafter. Arbetet kan börja här vid den egna entrén till EU-byggnaden i Bryssel.

15 januari 2007. EU måste ta ledningen i kampen för de mänskliga rättigheterna i världen. Det säger människorättsorganisationen Human Rights Watch.

I förra veckan presenterade den sin årsrapport, symboliskt nog på dagen fem år efter att de första fångarna fördes till det ökända amerikanska fånglägret Guantanamo.

Rapporten innehåller inte bara den traditionella och dystra uppräkningen av diverse diktaturstater och deras brott mot människors grundläggande rättigheter.

I ett inledande kapitel frågas också vilka regeringar som i dag är verkliga förkämpar för dessa rättigheter. FN är som bekant ofta handlings­förlamat.

Enligt organisationen har USA förlorat all trovärdighet. Landet kan inte mana andra att respektera rättigheter som det självt bryter mot. USA håller fångar utan rättegång och accepterar tortyr.

Den fortsatta utblicken över världen blir ännu dystrare. Kina och Ryssland har så omfattande syndaregister att de knappast kan kritisera andra länder, om de skulle vilja det.

En glimt av hopp är de alltfler demokratierna på södra halvklotet. Men de väljer ofta att bortse från övergrepp i näraliggande länder för att inte bryta gamla lojalitetsband.

Efter denna genomgång landar organisationen i Europa. EU framhålls som föredöme och framgångsrik påtryckare för demokrati och mänskliga rättigheter, särskilt bland länder som vill komma med i gemenskapen. Men unionen är långt ifrån att till fullo utnyttja denna så ­kallade mjuka makt i världspolitiken.

Som orsaker till detta pekar Human Rights Watch bland annat på den byråkratiska beslutsstrukturen, behovet av konsensus som gör att det hela ofta slutar i rätt harmlösa uttalanden samt förstås på inbördes oenighet.

Men också EU-länderna begår försyndelser, till exempel övergrepp i jakten på terrorister och behandlingen av immigranter och asylsökande. Och den växande främlingsfientligheten mot framför allt muslimer är en ödesfråga för Europa.

När Europaparlamentet i dag samlas till årets första session får det för första gången en organiserad partigrupp för den yttersta högern och nyfascister som har just invandrarfientligheten gemensam.

Om gruppen lyckas samla ihop tjugo ledamöter får den inte bara generösa ekonomiska bidrag utan också möjligheter till politiskt inflytande. Högerextremismen får därmed en plattform i den folkvalda församling som representerar 500 miljoner EU-medborgare.

Visst är det rätt att EU måste ta ett större globalt ansvar som förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter. Men det måste förenas med en mycket mer målmedveten kamp mot främlingsfientligheten inom de egna gränserna.

TS

Följ ämnen i artikeln