Kinberg Batra måste tala klarspråk om SD

Anna Kinberg Batra.

I morgon kommer domen mot den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Martin Kinnunen. Södertörns tingsrätt ska avgöra om Kinnunen som styrelseledamot i partiets bolag är ansvarig för grova bokförings- och skattebrott.

Hela historien började med järnrörsskandalen 2012. En av de inblandade, Erik Almqvist, fick ta huvudansvaret och lämnade riksdagen. Men inte lottlös. Som ett slags ersättning för sin lojalitet fick Almqvist konsultarvoden på knappt 4 miljoner kronor. Pengarna kommer bland annat från skattemedel som lokala partiavdelningarna fått för att bedriva sin verksamhet.

Tingsrätten får avgöra

Nu är det upp till Södertörns tingsrätt att avgöra om pengarna bokförts och beskattats på rätt sätt, och vilket ansvar Kinnunen - som ju faktiskt är med och stiftar lagarna - har haft.

Han kan mycket väl bli frikänd. Ekonomisk brottslighet är alltid svår att bevisa, och turerna har varit många i det här fallet. Oavsett hur Södertörns dom lyder borde dock den politiska slutsatsen vara klar.

Det skulle vara en katastrof om Sverigedemokraterna fick politiskt inflytande i Sverige.

Vi har fått ana en partikultur av privata ekonomiska intressen och dubbel bokföring, av trixande, centralstyrning och retoriska kulisser.

Märklig politisk kultur

Rättegången mot Kinnunen är inte det enda exemplet på en märklig politisk kultur. I veckan har Dagens Nyheter beskrivit hur Sverigedemokraterna leder riksdagens skolkliga.

Röstskolket är ingen tillfällighet. Tvärt om har partiet medvetet valt att prioritera bort arbetet i riksdagen, det arbete som ledamöterna faktiskt har lön för att utföra.

Och på gatorna organiserar Sverigedemokrater demonstrationer tillsammans med nazister. På nätet driver partiföreträdare motståndsgrupper mot flyktingboenden. Och samtidigt lanserar Jimmie Åkesson själv som regeringsunderlag.

Hänsyn varje dag

Detta är alltså det parti som skulle rösta för den borgerliga budget som allt fler moderater tycks vilja se. Det är också det parti som över hälften av de ledande moderata kommunalpolitikerna kan tänka sig att en borgerlig regering ska luta sig emot, enligt SVT:s undersökning i veckan.

Det är kort sagt det parti som Anna Kinberg Batra skulle tvingas ta hänsyn till varje dag som statsminister för en alliansregering. Med dagens parlamentariska förhållanden är det nämligen så det ser ut.

Om Kinberg Batra inte vill hamna i knäet på Jimmie Åkessons och Martin Kinnunens parti är det nog hög tid att hon talar om för sina partikamrater och väljare var skåpet ska stå.

Det är dags för klarspråk.