Ge Annie Lööf en miniräknare

Uppdaterad 2013-05-12 | Publicerad 2013-05-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den sänkta arbetsgivaravgiften för unga skapar dyra jobb

Häromdagen berättade SVT om en rapport där forskarna försöker räkna ut hur många nya jobb regeringens sänkning av arbetsgivaravgiften för unga egentligen skapat. Inte så många, visade det sig. Dessutom har det blivit riktigt dyra jobb.

Nu deklarerar IFAU att rapporten är preliminär, och att institutet vill vänta med kommentarer tills kvalitetsgranskningen är färdig.

Institutets ledning behöver nog inte vara speciellt orolig. Slutsatsen att de jobb den sänkta arbetsgivaravgiften för unga skapar är löjligt dyra kommer att stå sig. I själva verket behöver man inte ens vara forskare för att förstå hur knasigt det är tänkt. Det räcker att hålla reda på nollorna.

Kostar 14 miljarder

Bara arbetsgivarrabatten för unga kostar statskassan över 14 miljarder kronor, och ger enligt de mest optimistiska beräkningarna några tusen jobb. Både enligt den preliminära forskningsrapporten och enligt regeringens egna siffror blir det en bra bit över en miljon för varje nytt jobb. Varje år.

Att det blir så dyrt beror förstås på att rabatten gäller alla under 26 år, oavsett om de - som de flesta - ändå skulle ha haft sitt jobb.

För varje nytt jobb skulle samhället i stället ha kunnat anställa flera lärare eller sjuksköterskor.

Det är alltså inte konstigt att ungdomsrabatten får kritik, av ekonomer och av oppositionen.

Debatten fortsätter

Det konstiga är att den politiska debatten år efter år fortsätter utan att ministrarna tycks ta in en enda siffra. Det senaste exemplet fick vi i partiledarnas TV-debatt, där Annie Lööf gick på som om nationen skulle stanna utan ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften.

Finns det verkligen ingen på näringsdepartementet som kan förklara siffrorna för Annie Lööf? Eller ge kvinnan en miniräknare?

Sedan Miljöpartiet av något obegripligt skäl nu rättat in sig bakom Lööf är debatten dummare än någonsin. Nu förväntas vi till och med betrakta de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga som ett hinder för regimskifte.

Ännu dummare

Miljöpartiet påstår att systemet är etablerat och att arbetsgivarna har vant sig.

Vant sig vid vad då? Att deras anställda slutar fylla år?

Annars kommer ju arbetsgivaravgiften att stiga den dag deras anställda blir 26 år. För det är väl inte meningen att anställda ska sparkas ut när rabatten upphör?

Det är förstås bra att forskarna ännu en gång sticker hål på myten om regeringens effektiva politik, men det lär inte hjälpa. Om ett halvår står de fyra borgerliga partiledarena - och Åsa Romson - åter i TV-studion och arbetar upp sig till raseri i försvaret av en av de dummaste reformer som har hittats på i det här landet.