Attack mot Iran riskerar storkrig

EXPLOSIVT BESKED Israels premiärminister Benjamin Netanyahu talar i FN om sin oro över Irans kärnvapenplaner.

2 OKTOBER 2012. Iran

För en vecka sedan gick USA:s president Barack Obama till hård attack mot Iran i FN:s generalförsamling.

– Precis som den begränsar sitt eget folks rättigheter, backar den iranska regeringen upp en diktator i Damaskus och stödjer terroristgrupper utomlands, sa han.

Han lovade göra vad som behövs för att hindra Iran från att skaffa sig kärnvapen.

Talet i generalförsamlingen var ett avbrott i valkampanjen inför president­valet 6 november. Obama är hårt angripen av republikanerna och Mitt Romney för att hans utrikespolitik inte är tillräckligt hökaktig och att han inte tydligare backar upp Israel.

Hit men inte längre

I torsdags kom turen till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Med sig till FN hade han en bild på en bomb ­föreställande Irans förmodade kärnvapenprogram.

På bomben målade han ett rött streck. Budskapet gick inte att missförstå. Kommer Iran närmare än så i sina försök att bygga kärnvapen kommer Israel att gå till militärt anfall. Hit men inte längre.

Iran går inte att lita på

När Irans president Mahmoud Ahmadinejad själv talade i FN betonade han att Irans kärnenergi enbart har civila syften. Problemet är att Iran inte går att lita på. För en tid sedan erkände Fereydoon Abbasi, chefen för Irans atomenergiorganisation, att landet ljugit om sitt kärnenergiprogram. Syftet har varit att förvilla CIA och andra underrättelsetjänster. Det kommer inte som någon överraskning. Internationella atomenergiorganet, IAEA, har länge försökt få tillträde till de iranska kärnenergianläggningarna. Men Iran vill inte samarbeta.

Konsekvenserna av ett kärnvapen-­bestyckat Iran vore mycket stora. Landet är en hänsynslös diktatur som utgör ett direkt hot mot flera länder i regionen, bland andra Israel och Saudiarabien. Kärnvapen i Iran riskerar att utlösa en omfattande kapprustning och skärpta konflikter i hela Mellanöstern.

Angrepp kan tända krutdurken

Men konsekvenserna av om Israel, med eller utan USA:s hjälp, angriper Iran ­militärt är förmodligen ännu större. Det kan leda till ett storkrig som drar in hela regionen.

Irak är instabilt och Iran har stort indirekt inflytande i landet. I Syrien pågår ett blodigt inbördeskrig. Terroristorganisationen Hizbollah destabiliserar Libanon och utgör ett direkt hot på gränsen till Israel. Ett israeliskt angrepp på Iran kan tända hela denna krutdurk och skulle spela extremister i alla läger i händerna.

Ett krig riskerar också att strypa oljeförsörjningen genom det viktiga Hormuzsundet. Effekten på en redan skakig världsekonomi skulle bli förödande.

Följ ämnen i artikeln