Mejla

Ingvar Persson

Tropiska nätter hör inte hemma i juni

20 grader på dagen är trots allt normalt

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYR≈N

LEDARE

Om meteorologerna har rätt är det slut på värmeböljan, i alla fall för den här gången. Det har varit en fantastisk, och lite skrämmande vecka. Sol- och baddyrkande banfamiljer, men också nödrop från överhettade äldreboenden, höjd beredskap hos landets räddningstjänster och allt det där vi har fått vänja oss vid.

Dessutom tropiska nätter.

Redan ordet får mig att tänka på andra platser

Jag vet att det är en meteorologisk term som bara betyder att temperaturen inte faller under 20 grader under ett dygn. Men den vetenskapliga definitionen fyller inte alltid ett ords hela innebörd. Våren som man mäter den på SMHI är ju inte riktigt det samma som koltrastens sång eller vägkantens första tussilago.

Redan ordet tropisk natt får mig att tänka på andra platser. Ett båtdäck mellan Sardinien och Italiens fastland, ett hustak på Alonissos i den grekiska övärlden eller en strand i Kerala vid Indiska oceanen. Och det får mig att tänka på de där fantastiska nätter vi ibland får här hemma under sensommaren.

Det är ju i slutet av juli och i augusti som nätterna ibland blir så där märkligt varma och nästan lena, också hos oss.

Då är det dessutom mörkt, precis som vid Medelhavet eller vid Indiska oceanen. Ljuset är viktigt för hur vi upplever saker.

Nätter som inte bara är ljumma utan faktiskt varma mitt i den ljusa svenska midsommarveckan är däremot något annat. Det är bara konstigt, och ganska skrämmande när man tänker på saken.

Jag vet förstås också att det är fel att använda enstaka väderfenomen för att diskutera klimatet. Jag har studerat både meteorologi och klimatologi, även om det var länge sedan. Men klimatet är trots allt i grunden väder, och det går inte att komma ifrån att vädret ofta varit extremt de senaste åren. Också här hos oss.

Perioderna med höjd brandrisk i skogen kommer tidigare. Varningarna för sammanhängande perioder med extrem värme också.

Grundvattennivåerna är ett stående inslag i nyhetsrapporteringen redan i juni, precis som rapporterna om nya parasiter med nya smittor.

Klimatförändringarna är inget hot i framtiden. De pågår nu, och även om vi verkligen inte är värst drabbade påverkar de oss precis här.

Att det är varmt runt midsommar kan de flesta av oss säkert leva med, men tropiska nätter i juni inte bara låter konstigt. Det är konstigt.

Enligt prognoserna blir i alla fall Dalarna betydligt svalare den kommande veckan. Typiskt kan man tycka, eftersom många kommer att gå på semester. Å andra sidan blir det nog en lättnad på landet äldreboenden och skulle det komma lite regn kan det kanske till och med bli lite lingon till hösten.

Att juli inleds med 20 grader på dagen är trots allt mer normalt än att det ska vara minst 20 grader hela natten i juni.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.