Gillade du Bush så älskar du Romney

Mitt Romney har valt en utrikespolitisk linje som för tankarna till George W. Bush.

Den tredje duellen mellan Barack Obama och Mitt Romney är över. Den hölls på Lynn University i Boca Raton, Florida. Temat var utrikespolitik.

Obama var klar segrare, både i kommentaterna efteråt och i de väljarundersökningar som gjordes. Men han vann också i sak. Romney framstod som oerfaren och lite gammaldags. Det framkom kanske tydligast när han kritiserade att USA:s flotta i dag är mindre än 1917 och flygvapnet är mindre än 1947.

- Vi har också färre hästar och bajonetter, kontrade Obama.

Mitt Romney har tidigare trasslat in sig i en diskussion om Ryssland där han nästan verkar se världen med kalla krigets glasögon, vi mot dem.Liksom en mycket hård linje mot Kina. Båda dessa ståndpunkter skulle, om de blev amerikansk utrikespolitik, kunna destabilisera den nuvarande utvecklingen i världen. I debatten verkade Romney försöka framstå som mjukare än tidigare vilket gör det lite oklart vad han egentligen står för.

I debatten anklagade Obama Romney för att stå för 1980-talets utrikespolitik. Men ser man till politikens innehåll är det snarare konturerna av George W. Bush vi ser.

Mitt Romneys utrikespolitik verkar vila på två ben, starkare band till traditionella allierade och ett tydligt fokus på vad han uppfattar som USA:s nationella intressen. Detta står i skarp kontrast till Obamas mer multilaterala linje där han i högre utsträckning söker dialog och använder internationella institutioner som FN.

På två områden blev detta särskilt tydligt.

I Syrien vill Romney att USA beväpnar oppositionen mot president Bashar al-Assad. Det skulle göra USA till en tydlig aktör i inbördeskriget och riktigt var det slutar är osäkert. Ryssland har en flottbas i Syrien och både Ryssland och Kina har lagt in sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot ett internationellt ingripande. Om USA ändå direkt blandar sig i kriget skulle det kunna få stora konsekvenser för både Rysslands och Kinas framtida agerande.

I förhållande till Irans kärnenergiprogram vill Romney ha en hårdare linje. Frågan är vad det innebär i praktiken. De sanktioner som redan införts har börjat få effekt. Det finns också tecken som tyder på en mjukare linje från den iranska regeringen och kanske en öppenhet för förhandlingar. Även om detta dementeras.

Det är lätt att dra paraleller mellan Romneys tuffa linje mot Iran och Bush politik mot Irak.

- Vi vill inte ha ett nytt Irak, vi vill inte ha ett nytt Afghanistan, sa Obama.

Det vill knappast Mitt Romney heller, men konsekvensen av en svartvit världsbild och öppenhet för att använda militärt våld har vi sett förut.

Romney har hämtat många av sina utrikespolitiska rådgivare från den neokonservativa tankesmedjan Project for a New American Century. En person, som enligt uppgift står väldigt nära Romney är John Bolton, tidigare FN-ambassadör under Bush. Bolton tillhör den yttersta högerflygeln i republikanerna och var bara FN-ambassadör ett drygt år eftersom han aldrig lyckades bli godkänd av senaten.

Om drygt två veckor kan Mitt Romney mycket väl väljas till amerikansk president. Det är osäkert hur mycket nattens debatt påverkar väljarna. Men för övriga världen är det ett ganska skrämmande scenario.

Följ ämnen i artikeln