Hackare hotar mer än sajter

Angreppet visar hur sårbart vårt samhälle är

Angriparen I dag har Anonymous hotat med sin största aktion någonsin.

5 oktober 2012

IT-attacker

Sverige är under attack från hackernätverket Anonymous. En av många konstiga bi­effekter av att Wiki­leaks grundare ­Julian Assange efterlysts misstänkt för våldtäkt och sexuella övergrepp var att Anonymous under natten till i går ­stängde Riksbankens hemsida och angrep både riksdagens och regeringens hem­sidor.

Det kanske inte är så många som går in på Riksbankens hemsida mitt i natten, men attacken visar ändå hur sårbart vårt samhälle är.

Satte dit eliten

På Folk och försvars rikskonferens i Sälen 2011 gjorde Totalförsvarets forsknings­institut en ­demonstration av just denna ­såbarhet.

Det simulerade exemplet var att ­Sverige exporterade en värdefull metall till ett av två ­länder som låg i konflikt med varandra. Agenter från det andra landet spred då ut USB-minnen

i närheten av de som jobbade med järnvägs­underhåll. Någon plockade upp ett USB-minne som hen stoppade i sin jobbdator. Ett ­datavirus smittade datorn och öppnade en järnvägsbro precis när tåget med den värdefulla metallen passerade. Tåget kraschade.

Som avslutning frågade föredragshållaren från Totalförsvarets forskningsinstitut hur många i lokalen som plockat på sig de gratis USB-minnen som låg i en skål vid ingången till seminariet. Sveriges försvars- och säkerhets­politiska elit skruvade på sig i bänkraderna.

Diskussionen om IT-försvar har pågått i flera år. Ett internationellt känt exempel är masken Stuxnet som upptäcktes 2010. Stuxnet var ett mycket sofistikerat virus designat för att slå ut den mjukvara och utrustning från Siemens som Iran ­använder för sitt kärnenergiprogram.

Dålig beredskap

Andra exempel är IT-­attackerna mot Estland

i samband med en diplomatisk kris med Ryssland 2007 och attackerna mot ­Georgien

i samband med ­kriget mot Ryssland 2008.

Det är i ljuset av detta häpnadsväckande att säkerheten på en så ­viktig myndighet som Riksbanken ­inte är bättre 2012. Vad skulle hända om angriparen var en stat och inte ett gäng hackers?

Regeringen borde ta IT-säkerhet på betydligt större allvar. Innan något riktigt allvarligt ­händer.

I dag har nätverket Anonymous hotat med att göra sin största aktion någonsin. Vad det ­betyder är oklart. Tyvärr gäller det samma för Sveriges beredskap.

Följ ämnen i artikeln