Sopa inte ideologin under mattan, EU

Cecilia Malmström.

Klimatet. Det är det första område som Cecilia Malmström nämner på pressträffen om EU-ordförandeskapet.

Vem hade trott det före valet när Reinfeldt tonade ned miljön?

Regeringen spelar högt. Vad gör statsministern om det inte går att komma överens om bindande mål i klimatförhandlingarna? Kommer behovet av en framgång att vara så stort att Reinfeldt kompromissar med USA och låter åtagandena bli frivilliga?

Det är en av de avgörande frågorna inför ordförandeskapet. Hösten 2009 kan verka långt bort men det är nu initiativen måste tas.

Cecilia Malmström presenterar fyra andra ”temata” som regeringen vill ha in i det gemensamma arbetsprogrammet med Frankrike och Tjeckien. Tillväxt och jobb. Ett öppnare och tryggare Europa. Östersjön och grannskapspolitiken. Utrikespolitiken inklusive utvidgningen.

En lång lista.

Svaren om de konkreta initiativen är luddigare: ”Justitiedepartementet jobbar med det”, säger EU-ministern om rättssäkerheten. I Bryssel undrar man vad svenskarna vill på miljöområdet utöver klimatfrågorna. Varför trycker inte Andreas Carlgren på mer för en bra strategi för gröna produkter, så att kommissionen ställer sig bakom de förslag som finns i miljödirektoratets datorer?

Socialdemokraterna har än så länge inte presenterat något alternativ till regeringens planer. Det blir svårt för Mona Sahlin att kritisera ordförandeskapet om hon inte redan nu säger vad hon själv skulle ta för initiativ.

Ett EU-ordförandeskap är en nationell angelägenhet, inget att bråka om för bråkets skull. Men det finns ideologiska skillnader som borde märkas i debatten om förberedelserna.

Ta synen på ekonomin. På toppmötet i Lissabon år 2000 kom regeringarna överens om ett brett program, där arbetsvillkoren, miljön och bekämpandet av fattigdom fick plats. Göran Persson drev jämställdheten och fick med övriga länder på bra barnomsorg.

I opposition var flera av de borgerliga partierna emot sådana förslag. Cecilia Malmström talar på pressträffen om en ”lite smalare Lissabonprocess”. Hon lyfter fram den inre marknaden och handelspolitiken, säger mindre om jämställdhet och konsumentskydd.

Eller ta tilltron till marknaden. Bra miljöpolitik handlar ofta om att våga utmana de företag som lobbar mot nya krav. Det visar striden om EU:s kemikalieregler. Regeringen verkar tro mer på marknadens egen förmåga än på att ta initiativ till nya miljölagar.

Regeringen talar ibland allmänt om jämställdhet och konsumenter, men tar för få konkreta initiativ.

Varför sopa de ideologiska skillnaderna under mattan?

Fler miljöfrågor än klimat.

Rättssäkerhet i EU:s polissamarbete.

Jämställdhet och bättre arbetsvillkor som en del av politiken för tillväxt.

Det är tre frågor socialdemokratin borde driva inför ordförandeskapet.

Följ ämnen i artikeln