Löfvens kompass snurrar allt vildare

Stefan Löfvens största problem är inte att siffrorna sjunker, utan att regeringen inte har gjort särskilt mycket.

"Det är ett intressant förslag”. Barn-, äldre-­ och jämställdhetsminister Åsa Regnér var försiktigt positiv i torsdags morse.

Moderaterna hade skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter om att förbjuda ”organiserat tiggeri”. Regnér­ reagerade snabbt. ”Jag tycker det är bra med konkreta förslag”, sa hon till Svenska Dag­bladet.

Då, på morgonen.

Sen kom kritiken. Från parti­vänstern, Miljöpartiet, frihetliga liberaler och denna­ ledarsida. Vadå organi­serat tiggeri? Var inte­ detta­ bara värsta sortens­ symbolpolitik som enbart syftade till att vinna tillbaka SD-­väljare?

Åsa Regnér slutade ta intervjuer.­ Febril aktivitet uppstod bakom väggarna i Rosen­bad.

Innan dagen var slut hade regeringen lyssnat in, snackat­ ihop sig och producerat­ en gemensam åsikt. ”Det är uppenbart att Moderaterna fiskar i grum­liga vatten”, ansåg samma minister Regnér i en debattartikel på kvällen.

Det är bra att regeringen landade i en rimlig hållning.­ Men ursäkta att jag frågar – vad är det som händer?

Stefan Löfvens regering har usla opinionssiffror. Det brukar nya regeringar ha. Det uppstår alltid en krank eftertankens blekhet när reforma­gendor möter verklig­heten och valretorik omsätts i praktik.

Problemet nu är att opinions­siffrorna sjunker utan att regeringen har gjort särskilt mycket.

Eller nej. Problemet är inte­ alls att opinions­siffrorna sjunker. 

Problemet är att rege­ringen inte har gjort särskilt mycket.

Stefan Löfven gick till val på förändring. Han hamnade­ i ett parlamen­tariskt kaos som tog hela hösten­ att reda ut. Det var inte så mycket att göra åt, och Löfven hanterade det med mod och skicklighet. Han skaffade sig ett handlings­utrymme.

Vad ska han använda det till?

Fråga inte mig. I vår­budgeten kom ett antal spridda reformer som var och en för sig är helt okej. Några är jättebra.

Men förutom a-kassan vänder­ de egentligen ingen utveckling, hanterar inte de riktiga problemen.

Bostadsbristen. Integrationen. Arbetslösheten. De ökande klyftorna i skolan.

Hanteringen av de tiggande­ EU-migranterna är bara ett exempel. Men det säger något att regeringen inte har bättre reflexer och en genomtänkt hållning när det gäller den kanske allra mest omdiskuterade frågan just nu. Den som alla pratar­ om vid fikabord och lunchrum.

Hur kan man låta en provpratande, svam­lande Beatrice Ask ta initia­tivet här?

Förra veckan publicerade­ Anders Borg en intressant efter­valsanalys. En viktig lärdom, menade­ Borg, var att impopulära men nödvändiga reformer måste komma i början av en mandat­period. De svåra sakerna­ måste komma först om en regering ska ha en chans att bli omvald.

Jag tror att Anders Borg har helt rätt i det. Och jag undrar: Var är Stefan Löfvens­ tuffa reformer? De som knaprar på förtroendekapitalet, de där stora sakerna­ som inte alla gillar men som bara måste göras?

Förutsättningarna för politik­ är annorlunda nu än för bara 10–15 år sedan.

Ökade klyftor i finans­krisens spår. Teknologisprång som ritar om vår arbets­marknad. Behov av klimatomställning. Migration­ på nya nivåer.

Min egen tro är att den socialdemokratiska idén om balans mellan marknad och demokrati och frihet genom jämlikhet behövs mer i dag än på länge.

Men reformkatalogen måste uppdateras och svaren­ anpassas.

Vilka stora investeringar behöver göras, hur måste­ politiken läggas om?

Stefan Löfven gick till val på förändring.

Nu verkar han regera­ med örat mot sociala medier­ och en snurrande kompass som riktnings­visare.

Det oroar mig.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.