Krisen i socialtjänsten borde göra dig nervös

Forsätter det så här lär skjutningarna bli fler

Statsminister Ulf Kristersson (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) besöker socialtjänsten i Angered, Göteborg.

Det är brist på socialsekreterare i hela Sverige. Nu varnar fackförbundet Vision i en ny rapport för allvarliga konsekvenser. Var femte chef säger i undersökningen att de tvingas rekrytera personer utan tillräcklig kompetens. 

I 8 av 10 kommuner har man tagit in konsulter för att klara pressen. Det är en dyr lösning. På socialförvaltningen i Pajala är man smärtsamt medvetna om den saken. Där saknade en hel enhet fast anställda i över ett år. Konsulterna som togs in fick omkring 70 000 kronor i månaden, enligt uppgifter till SVT Norrbotten.

Konsekvensen blir att socialtjänsten inte kan upprätthålla rättssäkerheten. De medborgare som har rätt till hjälp riskerar att bli utan.

Det borde göra vem som helst orolig.

I rapporten pekar dessutom de anställda på hur nya angiverilagar kan göra arbetet ännu tyngre. Om regeringens nya ”informationsplikt” tvingar socialarbetare att ange papperslösa till Migrationsverket lär det bli ännu svårare att nå grupper i stort behov av stöd. Dessutom skulle pressen på enskilda socialsekreterare bli enorm.

”Socialtjänstens medarbetare är redan idag väldigt utsatta och detta leder sannolikt till att förtroende minskar ytterligare samt att desinformation får större fäste” säger en anonym deltagare i Visions undersökning.

Enligt SVT har socialtjänsten dessutom problem med personalflykt, bland annat just på grund av desinformationskampanjerna om att socialtjänsten kidnappar muslimska barn. Även gängkriminaliteten som kryper sig nedåt i åldrarna har försvårat för de anställda.

För en vecka sedan presenterade regeringen planer på att skriva om socialtjänstlagen. Man har lovat satsningar i budgeten för 2024 och en satsning på kompetens och bemanning. Det är i grunden ett mycket bra förslag att anpassa lagen efter samhällets nuvarande utmaningar, med förebyggande arbete för att förhindra segregation och rekrytering till gängkriminalitet.

Men samtidigt visar regeringen på en total oförståelse för vad socialarbetaryrket innebär i praktiken. Det handlar om tillit, förtroende och relationer. Det går inte att förena med angiverilagar.

Satsningarna på socialtjänsten måste också vara långsiktiga. Fackförbundet Vision vill ha ett lagkrav på socialtjänstens förebyggande arbete. Om regeringen menar allvar med att man vill anpassa socialtjänstlagen till dagens utmaningar borde det vara en självklarhet att lyssna.

En ”satsning på kompetens och bemanning” kräver dessutom att det finns någon personal att satsa på. Då gäller det att man både lyckas hålla kvar de anställda och locka nya, kompetenta medarbetare.

Socialtjänsten är en ovärderlig del i att få bukt med gängkriminalitet och segregation. Det måste återspeglas i budgeten på onsdag.

Följ ämnen i artikeln