Mejla

Lovisa Arvidsson

MP kan utplånas i var fjärde kommun

Folk är rädda för att kandidera

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Miljöpartiet har svårt att locka personer som vill kandidera.
Miljöpartiet har svårt att locka personer som vill kandidera.

LEDARE

Var fjärde kommun står utan miljöpartistiska kandidater till höstens kommunval. Det saknas helt enkelt personer som vill sätta sitt namn på listan.

Kanske är det de senaste årens bensinuppror och vårens skenande bränslepriser som spökar. I landets mer bilberoende delar lyser partiet med sin frånvaro i kommunpolitiken.

Men det bristande engagemanget för att ta steget in i kommunpolitiken drabbar inte bara MP. Endast Socialdemokraterna ställer upp till val i alla landets 290 kommuner. Övriga partier kämpar i varierande grad med att fylla listorna, enligt Valmyndighetens statistik.

Svårt att hitta kandidater

Trenden är inte ny. Sedan 1980-talet har det partipolitiska engagemanget minskat stadigt i Sverige.

Den representativa demokratin är trots allt inte starkare än människorna som kliver in i systemet. De som kavlar upp ärmarna och läser handling efter handling. Som deltar på långa kvällsmöten i stället för att vara hemma och natta barnen eller beta av några avsnitt av favoritserien på Netflix.

Detta för ett hyfsat lågt arvode.

Inte sällan är det samma personer som skriver debattartiklar och gör sociala medier-uppdateringar om politiska beslut. Beslut som en utarmad lokaljournalistik sedan länge dragit ner bevakningen på.

Giftigt debattklimat

På det kommer hat och hot. Det giftiga debattklimatet på sociala medier kan få den mest övertygade partimedlemmen att av ren självbevarelsedrift avstå ett politiskt uppdrag.

Vem orkar och vågar kandidera till ett politiskt uppdrag i ett sådant klimat?
Tydligen allt färre personer, och särskilt utsatta är miljöpartisterna.

Var fjärde politiker i Sverige har utsatts för någon form av hot, trakasserier, våld, skadegörelse eller stöld. Detta enligt Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning från 2020.

MP särskilt utsatta

Inom MP är var tredje folkvald drabbad. En av dem är miljöpartisten Sara Pettersson. I 16 år har hon suttit i fullmäktige i Laxå. I år väljer hon att inte kandidera. Hon har fått nog av hat och hot.

Likt kanariefåglar som användes i gruvorna för att upptäcka farliga gaser, kan Miljöpartisternas flykt från lokalpolitiken ses som en kanariefågel för demokratin.

Tar vi inte larmet på större allvar kan det stå oss alla dyrt.

Av: 

Lovisa Arvidsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Handklovar och pistoler – nu är valrörelsen igång

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Sociala medier

Politik

Sverige

Miljöpartiet