Fest med förhinder för Ulf Kristersson

Ska vi gissa att det var klackarna i taket på det moderata partikansliet i går. I den stora partisympatiundersökningen från SCB når partiet visserligen fortfarande inte upp till resultatet i det senaste förlustvalet, men det är nära nu. Och jämfört med det senaste årets katastrofsiffror är 22,2 procent av väljarna en succé.

Allt är, som bekant, relativt.

Just därför var stämningen hos Sverigedemokraterna säkert desto dystrare. Jimmie Åkessons resultat är visserligen fortfarande högre än i valet för drygt tre år sedan, men betydligt sämre än rekordsiffrorna från i våras. Det lär vara slut på moderata politiker som knackar på dörren för att få kliva in i SD nu.

Dramatiska siffror

För enskilda partier var gårdagens siffror från SCB dramatiska. Att Kristdemokraterna allt mer ohjälpligt tycks ligga under fyraprocentsspärren har vi vant oss vid. Att också Miljöpartiet, som för drygt fyra år sedan siktade på platsen som det näst största partiet, hamnar under spärren gör säkert språkrören bekymrade.

Ändå borde den avgörande slutsatsen av partisympatiundersökningen i november bli en annan. Svensk politik befinner sig fortfarande i ett slags dödläge. Och alla är egentligen förlorare.

Sedan Moderaterna - först genom Anna Kinberg Batra och sedan under Ulf Kristersson - gjort klart att man tänker ta makten oavsett valresultatet finns inget riktigt svar på hur Sverige ska styras.

Inte mycket tröst

Enligt SCB:s siffror skulle det rödgröna regeringsunderlaget bli betydligt större än Allianspartierna, om det vore val i dag. Men för Stefan Löfven är det inte så mycket till tröst.

Skulle opinionsundersökarnas siffror bli valresultat tvingas han ändå leva med en fientlig riksdagsmajoritet.

Ulf Kristerssons situation är inte enklare. Med Sverigedemokraternas hjälp skulle Allianspartierna visserligen kunna vräka Löfven från Sagerska palatset. Men skulle man kunna regera?

Ingen dörrmatta

Annie Lööf och Jan Björklund tycks inte tro det. Och Jimmie Åkesson har gjort fullständigt klart att han verkligen inte tänker bli någon dörrmatta åt en alliansregering. Om något lär de senaste månadernas ras i väljaropinionen bara förstärka den inställningen.

Inför det kommande valåret är det egentligen bara en sak vi kan vara säkra på. När rösterna är räknade på kvällen den 9:e september lär tuffa förhandlingar vänta för de partiledare som klarat fyraprocentsspärren.

När feststämningen har lagt sig hos Moderaterna kommer partistrategerna att tvingas erkänna att förutsättningarna för en Alliansregering nog faktiskt försämrats de senaste månaderna.