Omvärlden och EU måste göra något åt Putins maktmissbruk

De tre fängslade kvinnorna i Pussy Riot.

”Fängslandet av oss är en klar och tydlig signal på hur hela landet berövas sin frihet.” Det konstaterar Pussy riots Nadezhda Tolokonnikova i ett brev via sin advokat ­efter fredagens tunga dom.

Moskvas domstol slog efter en långrandig plädering fast att punkaktivisttrion får två års fängelse för sitt ”hädiska” protestframträdande mot president Vladimir Putin i Moskvas Frälsar­katedral i februari.

Den juridiska utgången var väntad. Försvarsadvokaterna till 22-åriga Nadezjda Tolokonnikova, 24-åriga Maria Aljochina och 30-åriga Jekaterina Samutsevitj menar att domen inte har beslutats i domstolen – utan på högsta politiska ort i Kreml.

Sedan Putin påbörjade sin tredje presidentperiod har den ryska oppositions­rörelsen vuxit i styrka. Fängelsedomen mot Pussy riot är en kraftfull markering från regimens sida att den som utmanar makten kan förvänta sig förödande repressalier.

Pussy riot har suttit häktade i fem månader och den tre veckor långa rätte­gången har följts av en hel värld. Utanför domstolen hade hundratals Moskvabor slutit upp på fredagen för att manifestera sitt stöd.

De tre unga kvinnorna mottog domen med imponerande självsäkra leenden.

Rysslands inskränkningar av yttrande- och tryckfriheten blir allt mer alarmerande. EU:s höga representant för utrikesfrågor Catherine Ashton fördömde på fredagen domen, som hon menar allvarligt ifrågasätter Rysslands respekt för ett oberoende rättssystem.

Det är ett viktigt uttalande. EU och den demokratiska världen måste reagera starkt mot Putins försök att tysta kritiker.

Följ ämnen i artikeln