Bra med nya regler för vapenexporten

Fel man på fel plats. Stefan Löfven i Saudiarabien.

I dag presenterade justitieminister Morgan Johansson och biståndsminister Isabella Lövin de nya reglerna kring vapenexport. På torsdag ska lagrådsremissen lämnas in.

– Det kommer att bli svårare att exportera, säger Morgan Johansson i Ekot.

Det blev som väntat en kompromiss där sex av riksdagspartierna jämkat sig samman. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet står utanför.

Grupper som egentligen är mot all vapenexport kommer dock att bli besvikna liksom de inom industrin som oroar sig för att kostnaderna för teknikutveckling ökar när kunderna blir färre.

Demokratikriterium

I de nya reglerna införs ett så kallat ”demokratikriterium” och respekt för mänskliga rättigheter kommer att väga tyngre än tidigare. Det blir första gången något land väger in demokrati på detta sätt.

Samtidigt kvarstår det som kallas en ”helhetsbedömning”, alltså att även andra intressen som svensk säkerhet, kommer att vägas in.

Det blir alltså inte ett förbud mot export till diktaturer utan bara skärpta regler för när det kommer att tillåtas.

Blocköverskridande viktigt

Svagheten med förslaget är att det kunde gått längre. Det lär kritiker från samtliga rödgröna partier påpeka under dagen. Styrkan med en blocköverskridande uppgörelse är däremot att dessa regler inte riskerar att rivas upp efter valet nästa år.

Förslaget om ett ”demokratikriterium” kommer från den så kallade KEX-utredningen som var färdig 2015. Vänsterpartiet valde då att ställa sig utanför.

Det gör det lättare för Jonas Sjöstedt att idag kritisera uppgörelsen. Samtidigt bygger politik på att man ibland kompromissar och just inom försvars- och säkerhetspolitik är det särskilt viktigt med en bred uppslutning.

Försvarsindustri behövs

Den debatt alla brukar ducka för är hur viktig försvarsindustri i Sverige är för Försvarsmakten. Under det kalla kriget var industrin en viktig del av neutralitetspolitiken.

Genom att själva kunna försörja försvaret med krigsmateriel även under en kris ökade våra möjligheter att hålla landet utanför krig.

Idag är försvarsindustrin mer internationell och Sverige samarbetar mer med andra. Men så länge vi menar allvar med den militära alliansfriheten behöver vi ett starkt eget försvar och en försvarsindustri.

Vapenexport är ett nödvändigt ont om vi inte helt vill byta säkerhetspolitik.

Testet är Saudi

Oavsett vad politikerna säger nu är det intressanta hur de nya reglerna kommer att tillämpas. Närmare bestämt är frågan om Sverige kommer att sälja nya vapensystem till länder som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Om så blir fallet så var retoriken i dag från Morgan Johansson och Isabella Lövin bara snömos, annars inte.

Det kan dessutom finnas fler minor i själva texten. Regeringen körde en fuling i dag och presenterade förslaget utan att dela ut själva lagrådsremissen till media. Det gör det nästan omöjligt att göra en kritisk granskning.

Vapenexport krävs för
alliansfriheten