Mejla

Lovisa Arvidsson

Nej Dadgostar, din dotter ska inte ut i Erdogans krig

Vänstern drar sig inte för populistiska utspel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar är kritisk mot ett svenskt Nato-medlemskap.
Vänsterledaren Nooshi Dadgostar är kritisk mot ett svenskt Nato-medlemskap.

LEDARE


Just nu är världspolitiken som en enda jobbig actionfilm. Helst vill man leta upp tv-kontrollen mellan kuddarna i soffan och stänga av.

Men nu är det som det är. Den säkerhetspolitiska ordning som vår fred har vilat på har smulats sönder framför våra ögon. Regeringen har tvingats ta det historiska beslutet att Sverige ska ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Ett tufft men riktigt beslut.

Vänsterpartiet håller inte med. Partiledaren Nooshi Dadgostar är rasande. Det var hon redan innan beslutet fattades av Socialdemokraterna i söndags kväll. Denna ilska har nu spillt över i ren populism.

Det är direkt obehagligt att bevittna.

Populistiska utspel

I en intervju med Göteborgs-Posten sade hon: "Jag vill inte skicka min dotter till Turkiet för att mörda kurder."

Precis där diskvalificerade sig V för att delta i en seriös debatt om svensk försvarspolitik.

Dadgostar syftar på att ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen skulle kasta in svenska soldater i andra länders krig. Själva grundpremissen för Nato är att det är en slags kollektiv försäkring - vi hjälper er om ni hjälper oss.

Och ja, det finns auktoritära ledare bland Natos medlemsländer vars inhemska politik man allra helst vill hålla sig borta från. Men Nato syftar till ett försvar mot attacker utifrån. Turkiets angrepp på kurderna kommer aldrig vara något Sverige behöver delta i.

Det finns naturligtvis goda argument mot ett Natomedlemskap. Men detta är inte ett av dem.

Bassning Dadgostar!

Valrörelsen är igång

Det är svårt att tolka Dadgostars agerande på något annat vis än att valrörelsen är i gång. Hon vill plocka de väljare som är emot ett svenskt Natomedlemskap och slår på stora trumman. Här finns väljare att hämta från en annan målgrupp än den som V har riktat in sig på det senaste året när hon åkt på sin industriturné genom landet iklädd arbetshjälm: svenska industriarbetare på glesbygden.

De som annars riskerar att rösta på Sverigedemokraterna.

Nu är det istället fredsrörelsens kvinnor som ska ringas in.

Politikens rockstjärna förra sommaren

Nooshi Dadgostar blev något av en politikens rockstjärna förra sommaren. Likt en punkig rebell drog hon en röd linje mot Socialdemokraterna och välte hela riksdagen.

Statsministern avgick och återuppstod. Alla var arga. Men i mitten stod Nooshi Dadgostar lugnt och sa att hon bara tog strid för vanliga människors rätt till rimliga hyror. Mot marknadshyror.

Hon stod för någonting. I ett politiskt landskap som allt oftare känns som en smaklös kakmix, förvandlades plötsligt den grå plenisalen i riksdagen till en vibrerande actionfilm.

Nu har det lugnet bytts mot en barnslig populism.

Av: 

Lovisa Arvidsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sluta sprida Erdogans propaganda, vänstern

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nooshi Dadgostar

Nato