I Syrien flyr två barn i minuten

De svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström som suttit kidnappade i Syrien blev fria i går. De fördes bort av okända män 23 november förra året.

– Det absolut värsta var ovissheten. Jag tänkte hela tiden på mina anhöriga hemma i Sverige, säger Niclas Hammarström till Aftonbladet.

Frisläppandet är resultatet av ett nära samarbete mellan Utrikesdepartementet, polisen, Dagens Nyheter, bildbyrån Kontinent och Aftonbladet.

Att på plats bevaka konflikter som den i Syrien är samhällsviktig journalistik. De värsta övergreppen sker alltid i det fördolda. Oberoende journalistik är i krig bokstavligen en fråga om liv och död.

Över 120 000 har dödats

Syrien är ett av världens farligaste länder att arbeta i som journalist. Sedan mars 2011 då upproret startade har 27 journalister dödats i landet, enligt ­Reportrar utan gränser. Många sitter kidnappade eller fängslade.

Det är oerhört glädjande att Magnus Falkehed och Niclas Hammarström nu släppts fria. Det är också en framgång för Sverige att frisläppandet gått så pass snabbt.

Rapporteringen från Syrien och inbördeskriget måste fortsätta. Över 120 000 människor har dödats. Enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR, blir en barn flykting var trettionde sekund. Miljontals människor har förlorat allt och just nu slår vintern hårt mot flyktinglägren.

Passiviteten kostar

En fredskonferens för Syrien är planerad att hållas i Schweiz den 22 januari. Det mesta tyder dock på att konflikten kommer att fortsätta.

Det som händer i Syrien är ett tydligt exempel på hur högt priset för världens passivitet kan vara. Hade FN agerat ­direkt, som i Libyen, hade det funnits en möjlighet till en fredlig övergång till demokrati.

Tre år senare är läget värre än någonsin.

Följ ämnen i artikeln