Spola vinstfest – inte valfrihet

6 oktober 2012

”Festen är slut – dags att dra”

Den hälsningen riktade kommunalrådet Andreas Schön­ström (S) till riskkapitalisterna i välfärden efter att Malmö arbetarekommun nyligen tog ställning mot vinster i väl­färden. Egentligen citerade han en strof ur en låt av Bob Dylan som översatts av Mikael Wiehe med titeln ”Sakta lägger båten ut från land”.

Längre fram sjunger Wiehe: ”Hejaklackens vrål har blitt ett stilla sus”, en mer korrekt ­beskrivning av vinstdiskussionen inom Socialdemokraterna.

Tar frågan till en ny nivå

Visst, extremerna skriker sig hesa, men den breda mitten i partiet håller på att hitta en gemensam lösning. Vinstuttag måste regleras. Mångfald och valfrihet är viktiga men får inte leda till sämre kvalitet. I går presen­te­ra­­de Ardalan Shekarabi (S), dokto­rand och lärare vid Uppsala ­universitet, en rättslig analys för hur man kan hantera frågan om vinstintresse i välfärden. Det är en gedigen rapport som tar ­diskussionen till en ny nivå.

Reglering utan förbud

Shekarabi beskriver tre olika alternativ för hur man kan ­hantera frågan. Det första är att man inte reglerar vinst men ställer höga krav på kvalitet, att man följer upp och har tydliga sanktioner. Fördelarna är att det inte är ett hot mot nuvarande aktörer och att det är möjligt att attrahera ­privat ­kapital. Nackdelen är att man behöver väldigt detaljerade regler i kontrakt eller lagstiftning.

Det andra är att man reglerar vinstuttag men inte förbjuder det. Shekarabi jämför två lösningar: Norge och Valencia i Spanien. I Norge förbjuder man vinst i skolan men reglerar den i barnomsorgen. Där får vinst tas ut om man inte har

väsentligt lägre personalkostnader än kommunal verksamhet. I Valencia har man satt ett tak på 7,5 procent internränta. Övrigt måste återinvesteras.

Det tredje är att man förbjuder vinstuttag och inför en nonprofitprincip. Fördelen är att det är enkelt. Norge har gjort så i skolan och det är vanligt i Europa. Nackdelen är att nuvarande aktörer får välja mellan att lägga ner eller byta syfte.­

Löfven bör lyssna

Lösningen är en blandning av de tre. Där huvudregeln är kvalitetskrav, uppföljning och sanktioner. Då detta inte ­räcker bör man välja antingen den norska eller spanska modellen och reglera vinstuttag. Sam­tidigt bör man ge kommunerna möjlighet att genomföra rena nonprofit-upphandlingar.

Stefan Löfven gör klokt i att lyssna på Ardalan Shekarabi.

Följ ämnen i artikeln