Mejla

Pernilla Ericson

Ett samtal som kan göra hela skillnaden

Måste nå corona-isolerade som behöver hjälp

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I coronakrisen görs olika insatser för att bistå äldre som sitter hemma och behöver hjälp.
Foto: Bertil Ericson / TT
I coronakrisen görs olika insatser för att bistå äldre som sitter hemma och behöver hjälp.

Partillebon Kerstin Björkström, 88, fick ingen hjälp att handla mat. Detta trots att hon tillhör en riskgrupp och avråds från att gå ut, rapporterade Svt Nyheter i helgen.

“Man uppmanar ju oss att inte gå och handla om man är 70 plus, och jag är ju plus plus, kan man säga”, sa hon till Svt.

Liknande nödrop har snabbt fått gensvar när de lyfts fram av medierna, och på Facebook växer insatserna för att hjälpa sjuka, äldre och övriga riskgrupper med varuinköpen.

I Sverige har hittills initiativen för att bistå äldre sett lite olika ut. Härnösand erbjuder exempelvis äldre över 70 år gratis hemkörning av mat från kommunens matbutiker.

"Det är ett enkelt sätt att hjälpa äldre", säger Andreas Sjölander (S), kommunalråd i Härnösand, till P4 Västernorrland.

Ringer upp alla över 80

De många frivilliginsatserna i Sverige är fantastiska, och ingen får falla mellan stolarna. Därför samordnar nu Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ihop med frivilligorganisationerna för att stärka upp kommunernas insatser för personer över 70 år. Så ska man hjälpa betydligt fler corona-isolerade.

Coronapandemin prövar världen på ett helt nytt sätt, och på vägen föds mängder av bra idéer för att mota krisen. Flera av dem kopieras och förs vidare.

Vi ser hur olika tillverkningsindustrier ställer om i krisen och gör sjukvårdsutrustning. Permitterade som rycker in för att hjälpa till där behov finns. Och det är många nödraketer som sprakar.

Läge att höja blicken

I grannlandet ringer Helsingfors stad upp alla över 80 som bor hemma, rapporterar Sveriges radio Sisuradio. För även där uppmanas alla som är över 70 att stanna hemma. Helsingfors stad får hjälp av frivilligorganisationer och kyrkosamfund, för att kontakta alla över 80 och se om de behöver hjälp med någonting.

“Vi kan erbjuda dem hjälp med att handla mat eller på apoteket. Vi kan även erbjuda samtalsstöd”, säger Mare Kinanen, som är med och leder arbetet, till SR Sisuradio.

Nu är det läge att höja blicken och se vad andra gör.

Och att låta sig inspireras.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.