Sommarstängda förskolor kostar

Publicerad 2011-06-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det fanns en tid då hela landet verkade stanna upp under sommaren, då stora delar av arbetslivet bommade igen och arbetsplatserna tömdes på semestertörstande anställda.

Så är det inte längre. Den traditionella industrisemestern i juli har i det närmaste dödförklarats. Restauranger, kaféer och butiker håller öppet. Bussar och tåg kör. Sjukhus, äldrevård och annan samhällsservice måste fungera även under högsommaren.

De enda verksamheterna som stänger

i större utsträckning, vid sidan av skolan, är i dag förskolor och fritidshem. Enligt fackförbundet Kommunals undersökning ”Sommarlovshetsen” stänger hela fyra av fem förskolor under sommaren.

Många kommuner vill spara pengar och stänger hellre förskolorna än anställer vikarier, och det drabbar alla som är i behov av barnomsorg för att få ihop sitt yrkesliv.

Särskilt allvarligt är det för människor som behöver ta sig in på arbetsmarknaden. För arbetslösa, studenter och visstidsanställda är sommaren högsäsong för att få in en fot, antingen genom vikariat eller att man erbjuds att arbeta fler timmar.

I Kommunals undersökning uppger sju procent av föräldrarna att de aldrig fått något erbjudande om barnomsorg under sommaren, vilket är ett lagbrott. Hälften av föräldrarna känner press att begränsa antalet veckor som barnet är placerad i barnomsorgen under på sommaren. Att barnets ordinarie förskola eller fritidshem stänger är ett av de viktigaste skälen.

Flera av de bästa feministiska reformerna i Sverige har genomförts med strikt ekonomistiska resonemang. Därför kan det vara värt att även i denna påpeka att sommarstängda dagis kostar. Varenda utebliven arbetstimme ger lägre löneinkomster, vilket resulterar i mindre skatt och svagare tillväxt.

Kravet måste därför vara tydligt: barnomsorg ska erbjudas när helst vi jobbar, oavsett om det är på kvällar, helger eller på sommaren.

Daniel Swedin

Följ ämnen i artikeln