Nu måste EU bli öppnare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ligg lågt. Riktigt lågt. Det var taktiken i Europas huvudstäder om Lissabonfördraget. Samma sak gällde nya steg i EU, som Frankrikes planer på försvarsområdet. Vi får inte oroa irländarna före deras folkomröstning, var tanken.

På Irland var anhängarnas budskap urvattnat, nej-argumenten tydligare.

Ja-sidans strategi misslyckades. Tystnaden om innehållet i politiken slog tillbaka. Hälften av irländarna stannade hemma från vallokalerna, men de som gick dit sa ofta nej. Lura inte på oss något som vi inte begriper, verkar många ha tänkt.

För tre år sedan blev det stopp för EU-konstitutionen sedan väljarna i Frankrike och Nederländerna förkastat texten. Sedan dess har regeringarna funderat och förhandlat. Tysklands Angela Merkel lotsade fram en nedbantad version av konstitutionen, döpt till Lissabonfördraget.

Texten är närmast oläslig. Där finns bra förslag som gör EU effektivare, öppnar för nya medlemsländer och stärker strejkrätten. Där finns också ett starkare polissamarbete och löften om att länderna ska hjälpa varandra militärt. Allt i ett juridiskt lapptäcke i form av ändringar av tidigare fördrag, istället för en ny konstitution.

Nu blir det inget Lissabonfördrag, i alla fall inte på ett bra tag. Det är ett misslyckande, men också ett tillfälle till förbättringar.

EU:s toppmöte nästa vecka kommer att handla om krisen efter Irlands nej. Regeringscheferna borde damma av Margot Wallström plan D för mer demokrati istället för att fortsätta i gamla spår.

EU måste bli öppnare och lättare att påverka för vanliga människor. Lärdomen från Irland är att det inte lönar sig att trixa med demokratin.

ME

Följ ämnen i artikeln