Charlotte förenar Europa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Europaministern kan hålla föredrag i ett helt liv och hon kommer ändå aldrig i närheten av den impact Eurovision ger

22 Maj 2008. I kväll, när Charlotte Perrelli lyfter ner sin juvelbesatta mikrofon, deltar vi i ett Europaprojekt som verkligen fungerar.

I kväll avgörs den andra semifinalen i Eurovision Song Contest. Antalet deltagare är numera så stort att tävlingen måste delas upp i flera kvalificeringsheat. Totalt tävlar 43 länder på över 20 olika språk.

På lördag beräknas finalen dra runt 200 miljoner tv-tittare från Island till Portugal och Azerbajdzjan. Tala om ett Europaprojekt som går hem. Tänk er 200 miljoner tittare.

Eurovision har blivit en tradition i många svenska hem. Vi lyssnar på musiken, käkar chips och kommenterar kläderna. Mellan låtarna får vi lite turistinformation om de olika länderna och ungarna lär sig vilka länder som är grannar, det är ju de som röstar på varandra! Och det är klart att grannar ska stötta varandra.

Hela Europa visar upp sig

Poängen är att bilden av hela Europa växer fram. Det är stort, det är söder, norr, öster och väster. Det är grekiska, ryska och italienska. Det är EU och lite till, länder som skulle kunna bli EU.

Tydligare kan det inte bli: Sverige är en del av detta Europa.

Europaminister Cecilia Malmström kan hålla föredrag i ett helt liv och hon kommer ändå aldrig i närheten av den impact Eurovision ger. Därför ska vi värna schlagertävlingen och idéerna bakom den.

Eurovision är äldre än själva EU. Den första tävlingen sändes från Lugano i Schweiz 1956, två år innan EU bildades och Romfördraget trädde i kraft. Bakom Eurovision står European Broadcasting Union (EBU) som är en sammanslutning av europeiska public servicebolag. Till en början var det mest en fråga om tekniskt samarbete för att sända tv över gränserna. Nu kan vi se hur samarbetet växer i styrka för varje nytt land som tillkommer i schlagerfinalerna. I år deltar alltså 43 länder.

”Det enda som samlar alla”

–?Det här är väl det enda evenemang som faktiskt samlar hela Europa, säger Svante Stockselius, bas för Eurovision Song Contest, från Belgrad. Här tävlar de gamla östländerna på samma villkor som alla andra, och de har faktiskt varit ganska lyckosamma. Det här är kul underhållning, lite tävling, lite nationalism samtidigt som det förenar.

–?TV-bolagen fungerar väl fortfarande väldigt olika. En del är rena statstelevisionen medan man i till exempel Spanien är väldigt öppna för kommersiella inslag. En del bolag, som SVT eller BBC, är väldigt professionella medan andra har mycket kvar att lära. Jag ska just i väg för att ta emot en personlig hälsning från Georgiens president, det visar ju hur viktig den här tävlingen är för dem.

Public service må fortfarande vara ett flytande begrepp. Det är en alldeles egen poäng att olika public servicebolag möts och verkligen vill arbeta tillsammans.

Så fram med chipsen, Cecilia. Slå dig ner i tv-soffan och delta i ett lyckat Europaprojekt.

EF

Följ ämnen i artikeln