Efter fyrtio år är Johan äntligen Jenny igen

”Sveriges sämst klädda kvinna” är en röd färgklick i det politiska mörkret

Dagen ETC:s grundare och ägare Johan Jenny Ehrenberg är en röd färgklick i en mörk politisk samtid.

En fredag 2009 målar Johan Ehrenberg naglarna i blått och rosa, transflaggans färger. Han går med dem djupt nedstoppade i fickorna på stan, är inte redo att svara på frågor, men vill ändå fira. Riksdagen har just bekräftat att transsexualitet inte är en sjukdom.

Nu är händerna ur fickorna och Ehrenberg har blivit sig själv även på papper. Tre minuter och 250 kronor tog det att genomföra namnbytet på Skatteverkets hemsida. Nu har vänstertidningen ETC:s grundare och ägare Johan Jenny Ehrenberg kommit ut som trans.

Avfärdades som skämt

För precis 40 år sedan gjorde Ehrenberg ett försök. Hon var med i tv under namnet Jenny, blev avbildad i kvinnokläder av fotografen Hatte Stiwenius – och utnämnd till ”Sveriges sämst klädda kvinna”. Sedan dess har de som minns avfärdat det som fejk eller ett skämt, skriver Johan Jenny.

Nu är det slut med det.

Det är lättare att komma ut som trans nu än det var för 40 år sedan, konstaterar hon. Men inte lätt.

Det bråkas fortfarande om huruvida dragqueens ska få läsa sagor för barn på biblioteken. Transpersoner är förtvivlande överrepresenterade i självmordsstatistiken.

Johan Ehrenberg på bokmässan 2016.

Ses som hot

”Drag Race Sverige” gick förvisso på SVT under bästa sändningstid. Programledaren Robert Fux har sagt att han ville ha det i public service, visa att det är något för alla. Men SVT sänder även dokumentärer som ”Transkriget”, som anklagats för att vara gravt negativt vinklad mot transpersoner.

Ledande feminister ifrågasätter transpersoner och ser dem som ett hot. Till och med Annika Strandhäll (S) har ångrat sig om könstillhörighetslagen hon kämpade för som socialminister. Att göra det lättare att byta juridiskt kön skulle snurra till möjligheten att föra viktig statistik kring jämställdheten, tycker Strandhäll.

Förbjuder hbtq-rörelsen

Och det är i progressiva Sverige. Runt om i världen är det ofta värre. I torsdags förbjöd Högsta domstolen i Ryssland hela hbtq-rörelsen, till exempel. Sådant kan man göra i en diktatur. Hbtq-rörelsen är farligt extremistisk och dess företrädare får inte längre arrangera aktiviteter eller demonstrationer. Det är mörkt.

”Varje dag, i över femtio år, har jag gått upp och klätt ut mig till man” skriver Johan Jenny Ehrenberg i Dagens ETC. Men inte längre. Läppstiftet är på igen.

En röd klick i en allt mörkare samtid. Allt blir faktiskt inte sämre.

Följ ämnen i artikeln