Inburade barn löser inte Kristerssons bekymmer

Borde göra allt för att få ut dem i stället

Taggtråd runt Klarälvsgården, ett hem för tvångsvård för ungdomar utanför Karlstad.

”Fängelse för barn” har inte en särskilt bra klang, det måste till och med Ulf Kristersson inse. Men det är det som är på gång. Den statliga utredning som överlämnades till regeringen i mitten av augusti föreslog hårdare tag mot barn som begår mycket allvarliga brott.

Glöm sluten ungdomsvård, barn ska in i finkan som alla andra kriminella. Utredningen föreslår bland annat att de ska placeras på särskilda ungdomsavdelningar på de vanliga fängelserna.

Behandlas som vuxna

Den allvarliga gängkriminaliteten kryper ner i åldrarna och något måste göras. Men det här är en helt ny syn på barn som begår brott. I praktiken innebär det att de börjar behandlas som vuxna, åtminstone under delar av fängelsetiden. Det skriver Tove Pettersson, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, på DN Debatt.

Pettersson har skrivit en studie om återfall bland unga som dömts till sluten ungdomsvård. Över tid har utvecklingen gått åt rätt håll, färre och färre begår brott igen när de kommit ut.

Men problemet är fortfarande stort. Två år efter frigivning hade 60 procent av pojkarna och 36 procent av flickorna från den slutna ungdomsvården dömts igen, enligt siffror från studien.

Slussas ut

Det går att göra något åt. Barn och ungdomar har rätt att få hjälp med att komma tillbaka till samhället efter att de avtjänat sina straff.

De som dömts till sluten ungdomsvård brukar få hjälp med ”utslussning” mot slutet av strafftiden. Det kan till exempel vara att börja gå i en vanlig skola igen eller få praktisera på en arbetsplats.

Men i takt med att unga börjat begå grövre brott har utslussningen blivit lidande. Det kan vara svårt att placera en gängkriminell tonåring med hög rymningsrisk i en vanlig skola innan straffet är avtjänat. Detta påverkar också de barn och unga som inte är lika benägna att rymma – alla får sämre hjälp med utslussning.

Socialtjänsten avgörande

Tove Pettersson pekar på socialtjänstens roll. Socialsekreterarna är helt avgörande för att barn och unga ska få den hjälp de behöver. Men de som fyllt 18 under strafftiden hamnar ofta mellan stolarna.

Dessutom lider socialtjänsten av allvarlig personalbrist. Fackförbundet Vision har tidigare varnat för att var femte chef tvingas rekrytera socialsekreterare utan tillräcklig kompetens.

Att kasta barn och unga i fängelse är enkelt. Att se till att de inte kommer tillbaka är svårare. Det är där Ulf Kristersson borde lägga sin kraft.


Läs chatten i efterhand.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    26 sept 2023

    Nu måste vi tyvärr sluta chatta för idag. Tack för alla bidrag, hoppas ni får en fin tisdag.

  • 26 sept 2023

    Hej! Låt Jan Emanuel mot ersättning förstås,ta med barnen till en öde Ö

    Där kan han fostra dom till riktiga gråsossar på bara några veckor.

    Allan Ballan

    Det var ett nytt förslag...

    Susanna Kierkegaard
  • 26 sept 2023

    Godmorgon Susanna!

    En annan tanke jag. får är ju att det kanske är en dålig ide att blanda barn som nu begår allt grövre brott med de andra , mindre brottsbenägna.

    Men någon form av utslussning, var de än hamnar, måste ju ske, men även här blir det tufft att övervaka, med de allt mindre resurser kommunerna får.

    Barnen rymmer ju dessutom ganska ofta.

    Nej, jag har ingen lösning, allt känns fel.

    Har du?

    BG

    Ja precis, man vill inte att fängelser eller ungdomsvården ska bli en skola i att vara kriminell. Det är verkligen svårt. Men unga som inte är gängkriminella borde inte få sämre kriminalvård.

    Susanna Kierkegaard
  • 26 sept 2023

    Kloka ord. Låsa in är enkelt, men vägen tillbaka är svår. Där behövs resurser och inte en anorektisk socialtjänst, där behövs kompetens och nytänk.

    Vår välfärd borde innebära att vi satsar på barnen, även där vi tidigare misslyckats.

    Kent Kallqvist

    Tack!

    Susanna Kierkegaard
  • 26 sept 2023

    På något sätt är det mycket svårt att se 15-åriga kontraktsmördare som barn. Kan det vara så att dessa experter fortfarande använder teorier och modeller som bygger på den brottslighet vi hade för 20 år sedan. Då ungdomsbrottlighet handlade om småbrott som fylla, bilstöld och lättare misshandel?

    Ove

    Nej, det är ny forskning

    Susanna Kierkegaard