Trump är inget hot mot den rådande ordningen

I torsdags landade Donald Trump i Davos och i går höll han ett löddrande tal.

Här, i de schweiziska alperna, samlas världseliten en gång om året för att hylla internationellt samarbete och globalisering. Och där är ju Trump en udda fisk. Han gillar inte globalisering och han gillar inte samarbete. Sådant där skrämmer, särskilt när det levereras inlindat i hot om atomkrig och påståenden om att det finns ”skithålsländer”.

Privatiseringar och bonusar

Trump är en sorts förgrundsgestalt för en allt mer central politisk konflikt - den mellan globaliseringens vinnare och dess förlorare. För det var ju med Trumps vinst i USA-valet och Storbritanniens beslut om utträde ur EU som världens människor till höger om mitten började intressera sig för att den liberala drömmen om avreglering och marknadsanpassning blivit en mardröm för en del.

Under finanskrisen tog nästan varenda EU-ledare chansen att skriva ut en svältkur för den egna befolkningen, allt i syfte att reformera ekonomin. Det handlade bland annat om försämrade bidrag och urholkade socialförsäkringar, om lönesänkningar, höjd pensionsålder och underminerad anställningstrygghet. Vissa länder som vägrade foga sig fick se hur EU-institutioner tvingade igenom politiken ändå.

Människor i hela västvärlden har tvingats att acceptera lägre löner, längre arbetsdagar, försämrade socialförsäkringar och att deras skattepengar ska gå till att hjälpa krisbanker. Vad fick de tillbaka? Privatiseringar av den offentliga sektorn, direktörer som får högre löner och bonusar, näringslivshöjdare och andra etablissemangspersoner som ägnar sig åt skattetrixande. Vreden över det där har framgångsrikt riktats mot den fria rörligheten, invandringen och frihandeln.

Samtidigt lever vi i en tid där Världsbanken, valutafonden IMF och ekonomer talar om att det vår del av världen nu behöver är djärva satsningar mot ojämlikhet och kraftfulla investeringar i infrastruktur, bostäder, hållbar energi, barnomsorg och utbildning.

Belönar finanskapitalet

Men sådant vill inte Trump eller andra högerpopulister åtgärda. Från USA rapporteras att Wall Street sällan haft en så bra start på ett år som just i år Börsindexet nådde i början av januari för första gången någonsin över 25 000-strecket. Börsindexet S&P 500 har också noterat rekord. Förklaringen är helt enkelt att marknaden är supertaggad på Trumps ofinansierade skattereformer. I går hyllade Klaus Schwab, World economic forums grundare, skattesänkningarna.

Trump belönar den finanskapitalism som skapade den kris han föddes ur. På så sätt hotar han inte den rådande ordningens klyftor och ojämlikhet.

Den brännande frågan är om de vänsterledare, som nu också befinner sig i Davos, är beredda att förändra samhället.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.