Flyktingräddare är riktiga hjältar

Kustbevakningens fartyg Poseidon bevakar sedan i maj vattnen utanför Libyen.

Vi har kanske inte så många riktiga hjältar i det här landet. Historien har sällan krävt hjältedåd av oss. Skidhjältar och bragdkämpar från fotbollsplanen i all ära, men det är trots allt inte liv som räddats.

Räddat liv har däremot besättningen på den svenska kustbevakningens fartyg Poseidon gjort. Tusentals liv till och med. Sedan i maj, när Poseidon stationerades utanför Libyens kust, har det svenska ­fartyget och dess besättning undsatt över 4 700 personer.

Utan insatsen från det svenska far­tyget och dess besättning hade sannolikt många av flyktingarna dött i Medelhavet.

Fortsatt förtvivlat läge

I helgen besökte inrikesminister ­Anders Ygeman Poseidon för att visa svenska ­folkets uppskattning av det arbete besättningen gör. Ett av de mest välförtjänta tack en svensk minister har uttalat på länge.

Människor dör fortfarande i havet ­mellan Libyen och Italien, men efter katastroferna i våras där över tusen männi­skor fick sätta livet till har döds­talen sjunkit ­dramatiskt. När EU:s ledare till sist ­bestämde sig för en humanitär insats ­gjorde det skillnad.

Samtidigt är flyktingsituationen vid ­Europas gränser lika förtvivlad som någon­sin tidigare. Poseidon och de andra fartygen kan rädda människor i sjönöd, men alltför ofta till ett liv i flyktingläger. Just nu handlar rubrikerna om Kos och andra grekiska öar.

Tuffare tag är ingen lösning

Fram till slutet på juli i år har 124 000 flyktingar – främst från Syrien, Irak och Afghanistan – kommit bara till Grekland. Och de fortsätter att komma. I förra ­veckan utbröt oroligheter sedan myndig­heterna på Kos beslutat stänga in tusentals flyktingar på en idrottsanläggning. Öns borgmästare kallade på kravallpolis och talade om hotande blodbad.

Samtidigt fortsätter arbetet med det ungerska stängslet vid gränsen mot Serbien. Man kan ju tycka att Europa borde ha sett nog av murar.

Flyktingsituationen är en gemensam angelägenhet för länderna i EU. Att ­lägga ansvaret på de länder vars gränser ­oundvikligen gör dem till första asylland fungerar inte.

Det kommer inte heller förslagen om tuffare tag, fler tvångsmedel och mer ­inlåsning att göra.

Gemensamt ansvar för hela EU

Ansvaret för de människor som räddas ur Medelhavet av Poseidon och andra måste fördelas mellan EU-länderna, ­precis som EU-kommissionen försökte få igenom i början av sommaren. Den gången slutade debatten med något slags uppgörelse, byggd på frivillighet dock. Och Ungern anmälde genast att landet verkligen inte tänkte delta.

Räddningsaktionerna i Medelhavet måste fortsätta, men det verkliga arbetet är att åstadkomma en fungerande flykting­politik i Europa.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.