SD ljuger om EU:s ”tvångsrenoveringar”

Nej, villaägare kommer inte få en nota på en halv miljon

Martin Kinnunen (SD) under riksdagens EU-debatt i onsdags.

Sverigedemokraterna verkar ha bestämt sig för vad EU-valrörelsen ska handla om. Under hösten har både partiets Europaparlamentariker och riksdagsledamöter upprepat samma talepunkt – EU kommer tvinga svenska husägare till dyra renoveringar.

”Socialdemokratiska tvångsrenoveringar”, som Martin Kinnunen (SD) så snärtigt uttryckte det i riksdagens EU-debatt i onsdags.

Finns ingen lag

Det är en bra talepunkt och typiskt den sortens fråga som faktiskt kan få folk engagerade i EU-politiken. Det finns bara en hake – det Martin Kinnunen står och säger i riksdagen stämmer inte.

Förslaget han talar om kallas för ”direktivet om byggnaders energiprestanda” och förhandlas mellan EU-kommissionen, Europaparlamentet och medlemsländerna i detta nu. Det finns ingen lag ännu. Men det vi vet säkert är att det inte blir några ”tvångsrenoveringar” av privatbostäder.

Martin Kinnunen i talarstolen under riksdagens EU-debatt.
Martin Kinnunen kallade direktivet om byggnaders energiprestanda för ”socialdemokratiska tvångsrenoveringar”.

Det mest troliga är att man kommer överens om en procentuell förbättring av byggnaders genomsnittliga energianvändning. Förhandlingarna ser ut att bli klara tidigast i december, och om inte det så förmodligen under våren.

Gamla siffror

Martin Kinnunen står i talarstolen och säger att en svensk husägare med en villa på hundra kvadrat kan behöva betala en halv miljon i renoveringskostnader om EU-kommissionen får igenom sitt förslag. Siffran har han fått från en uträkning gjord av Villaägarnas riksförbund.

Problemet är bara att Villaägarnas uträkning baseras på Europaparlamentets ståndpunkt. Den gjordes dessutom i september i år – innan den tyska regeringen bytte position och ställde sig bakom ett mildare förslag.

Minska elkostnader

Det är alltså varken något EU-kommissionen framfört eller en färdig lag. Medlemsländerna – vars godkännande krävs för att direktivet ska bli verklighet – är i princip överens om att man inte vill ställa några specifika krav på privatbostäder, utan ha mer generella förbättringar på nationell nivå.

Syftet med lagstiftningen är att minska EU:s energiförbrukning, för klimatets skull men också för att göra sig av med beroendet av rysk gas. I förlängningen är tanken att det ska sänka elpriserna.

Svenskarna behöver inte oroa sig i egenskap av husägare. Däremot bör de göra sig beredda på den fullkomliga våg av skrämselpropaganda de kommer översköljas av i vårens EU-valrörelse.

Det har bara börjat.


Vad tänker du kring den svenska EU-debatten? Hur kommer valrörelsen bli? Chatta med Susanna Kierkegaard om texten. Livechatten börjar 09.00 men du kan ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    16 nov 2023

    Nu hinner vi tyvärr inte chatta mer. Det är väldigt kul att se hur engagerade och kloka läsare vi har. Det får en faktiskt att se fram emot EU-valrörelsen. Vi hörs snart igen!

  • 16 nov 2023

    Lyssnade på debatten i riksdagen. Hur röstade socialdemokraternas företrädare till parlamentets förslag?

    christer

    De röstade ja med motiveringen att hela EU måste bli mer energieffektivt för att slippa ryska gasen. Men med förbehållet att regeringen (som då var S) skulle se till i rådet att det inte blir några renoveringskrav på enskilda husägare.

    Susanna Kierkegaard
  • 16 nov 2023

    Du skriver att svenska husägare inte behöver oroa sig. Men i artikeln sägs "...man inte vill ställa några specifika krav på privatbostäder, utan ha mer generella förbättringar på nationell nivå". Hur skulle man kunna göra generella nationella förbättringar utan att det också omfattar privatbostäder? Många EU-lagar/förordningar är byggda på procentuella förbättringar och då Sverige redan har väldigt bra isolering i hus kommer det att kosta Sverige mycket mer då vi startar på en högre nivå än många andra EU-länder.

    Anders Mattsson

    De jag pratat med tror att det framför allt kommer gälla offentliga byggnader. Oavsett blir det svenska regeringen som väljer hur vi ska nå målet. Om de vill undanta tex villor så gör de det.

    Susanna Kierkegaard
  • 16 nov 2023

    Jag vill ha en hård debatt om EU. Mot korruption, mot inkompetens, mot lobbyism, så att den kan fungera och förbli legitim. EU är viktigare än många tror och ett projekt som måste bevaras och försvaras. Nationalstaterna är för små att hantera globala kriser.

    Follow their läsvanor

    Håller med!

    Susanna Kierkegaard
  • 16 nov 2023

    Hej,

    Media måste konsekvent i samband med uttalanden från regeringen och SD ta reda på och bemöta felaktig information. SD:s och regeringen har konsekvent en strategi att i alla sammangang slänga ut negativa uttalanden om den förra regeringen istället för att lyfta de egna frågorna. Ynklig nersvärtning istället för ansvar.

    Halvar

    Ja verkligen. Men det är svårt. Även när jag skrev den här artikeln kände jag att det kanske är dumt att ha underrubriken "nej, villaägare kommer inte få en nota på en halv miljon"... Risken är att det enda som fastnar i folks huvuden är orden "villaägare" och "nota på en halv miljon" haha. Det är svårt att förändra bilden när den redan är satt. Särskilt när sanningen är mer komplicerad att förklara. Men värt ett försök i alla fall.

    Susanna Kierkegaard

Följ ämnen i artikeln