Utan lokaltidningen mörknar samhället

Beslutet om returpapper är en vinst för medborgarna

Högar som den här ska kommunerna ta hand om - det är bra för samhället.

Regeringen har bestämt att det är kommunerna - inte tidningarna - som ska stå för kostnaden för återvinningen av papperstidningar.

– Det är en kostnad som tidningsbranschen inte kommer att klara av. Vi riskerar att se konkurser och nedlagda tidningar över hela landet. Därför återför vi ansvaret för insamling och även hela hanteringen av returpapper till kommunerna, som ju i grunden har ansvar för avfallshanteringen i hela landet, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) till TT.

Beslutet innebär en vinst för medborgarna. För ska man tillåta sig att vara lite högtravande är det här en fråga om demokrati, som enligt den amerikanska tidningen The Washington Posts slogan "dör i mörker".

Om tidningsägarna ska bära ännu en utgift är det sådana avslöjanden som ryker. Och så mörknar samhället.

Där det saknas en resursstark journalistik riskerar man att makten utnyttjas i fel syften. Media är den strålkastare som motverkar att lögner kan spridas, pengar flyttas till fel konto eller människor dumpas i fattiga kommuner.

Det gäller i såväl demokratiska centrum som USA:s huvudstad som perifer svensk glesbygd.

Lokaltidningar i Sverige är, precis som Isabella Lövin konstaterar, redan hårt pressade ekonomiskt. Ett antal titlar har försvunnit de senaste årtiondena och många redaktioner har slimmats ned till ett minimum.

Fick nazister fällda

Grävande journalistik får faktiska konsekvenser och förbättrar samhället. Det har vi sett mängder av exempel på de senaste åren. För att nämna en bråkdel:

Östersunds-Posten nystade upp härvan kring fotbollslaget Östersunds FK. Upsala Nya Tidning fick polisen att återuppta en förundersökning mot två nazister som sedan fälldes för misshandel. Eskilstuna-Kuriren avslöjade en svensk trollfabrik som spred hat och lögner på nätet.

Det är journalistik som tar tid och resurser. Om tidningsägarna ska bära ännu en utgift är det sådana avslöjanden som ryker. Och så mörknar samhället.

Hittills har bolaget Pressretur AB tagit på sig att hantera återvinningen av papperstidningar, vilket länge var en vinstaffär. Men när tidningsprenumeranterna har blivit färre har ekonomin i återvinningen sviktat. Inför nästa år har varken Pressretur eller något annat företag anmält intresse för att återvinna tidningarna.

Därför har frågan hamnat mellan kommunerna och tidningsutgivarna. Någon av dem måste bära ansvaret och kostnaden.

Missar helheten

Kommunerna, genom organisationen Avfall Sverige, har påpekat att det här är en fråga om producentansvar. Producenter har en skyldighet att ta hand om det avfall som uppstår på grund av deras verksamhet. Därför, tycker kommunerna, är det tidningsbranschen som ska stå för kostnaderna för returpapper.

Men Avfall Sverige missar helheten.

Kommunerna har ett intresse av att kapa utgifterna så mycket det bara går, vilket i förlängningen förstås är medborgarnas ekonomiska intresse.

Men de har också ett annat intresse, nämligen att inte behöva leva i ett demokratiskt vakuum där populism, extremism och lögner får grassera fritt. När det kommer till kritan är det så mycket viktigare.

Att regeringen nu har satt ner foten för att värna den lokala journalistiken och demokratin är därför mycket välkommet.