Europa väntar – på Irlands röster

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Blir det ett nej på Irland måste Reinfeldt agera snabbt för utvidgningen

älskar europa Alla stora partier är för EU:s grundlag – på fredag får vi veta vad det irländska folket tycker. Man skulle kunna tro att Christer Sjögren skrivit ja-sidans paroller. De har ungefär samma budskap som hans ”I love Europe”.

11 juni 2008. Har Christer Sjögren skrivit ja-sidans paroller på Irland?

”Säg ja till Europa” står det på en affisch, ”Bra för Irland – bra för Europa” på en annan. Ungefär lika djupa budskap som ”I love Europe”.

Alla stora partier är för EU:s nya grundlag, men de har svårt att förklara varför väljarna ska gå och rösta.

Klockan tio i morgon kväll stänger vallokalerna. På fredag vet vi svaret från den irländska juryn.

Christer Sjögren kom inte till schlagerfinalen i Belgrad och Irland kan hamna långt från Bryssel efter folkomröstningen om Lissabonfördraget.

Allmänt missnöje

Nej-sidan har vind i seglen. Delvis beror det på ett allmänt missnöje. Ekonomin går inte längre på högvarv, rädslan att förlora jobbet ökar. Det finns en främlingsfientlig underström mot de östeuropéer som arbetar tillfälligt på den gröna ön.

Motståndarna är också bättre på att söka upp väljarna. Argumenten är tydliga: Lissabonfördraget gör EU till en försvarsunion. Irland förlorar inflytande.

Någon gång försöker anhängarna tala om fördelarna: ett mer effektivt EU, en rättighetsstadga som är bra för kvinnors rättigheter och för löntagarna.

All uppmärksamhet på Reinfeldt

Om det blir ett nej på Irland blir det svenska ordförandeskapet andra halvåret 2009 annorlunda.

När Irland underkände Nicefördraget år 2001 blev det en ny folkomröstning i oktober året därpå. Skulle det scenariot upprepas röstar irländarna igen när Sverige leder EU.

Vid ett nej blir det ingen vald EU-ordförande. Fredrik Reinfeldt får hela uppmärksamheten vid toppmötena hösten 2009, något som kan glädja de moderata partistrategerna inför riksdagsvalet.

Det kommer Reinfeldt att förneka inför EU-toppmötet nästa vecka, om ett irländskt nej skulle dominera dagordningen. Då kommer det akuta problemet i första rummet.

Den majoritet av länder som redan godkänt Lissabonfördraget vill säkert gå vidare. Storbritannien och Tjeckien kan, möjligen, vilja ha en tankepaus.

Ja-partierna på Irland vill inte säga att det nya fördraget behövs för att EU ska kunna växa. Utvidgningen anses inte vara någon vinnarfråga.

Ändå skulle länderna på Balkan bli de stora förlorarna av ett nej. Dagens röstregler fungerar inte när EU får mer än 27 medlemmar.

Borde ge stöd

Det vore illa om EU stängde dörren, i en tid när Kosovos självständighet fortfarande är ifrågasatt och våldet återigen blossar upp i Makedonien.

Sveriges roll borde vara att ge stöd till Kroatien och de andra länder som förhandlar om medlemskap. Det går att lösa frågan om röstreglerna provisoriskt, till exempel genom anslutningsfördraget med ett nytt medlemsland.

Blir det ett nej på Irland måste regeringen snabbt agera för att utvidgningen ska fortsätta. En sådan slutsats från toppmötet vore i så fall en verklig europapolitisk insats av Reinfeldt och Bildt.

ME

Följ ämnen i artikeln