Tusen svenskar dör falldöden varje år

Över tusen svenskar dör varje år för att de ramlar.

Antalet människor som dör i fallolyckor har ökat konstant under de senaste 20 åren. Vi hör ofta talas om trafikdöden, ändå skördar fallolyckorna fyra gånger så många liv.
Vi borde prata mer om falldöden.

Minskar inte

Nära 70 000 människor läggs varje år in på svenska sjukhus för att de ramlat och skadat sig. Fallolyckor är det vanligaste orsaken till sjukhusinläggningar på grund av skador. Två tredjedelar av alla som läggs in på sjukhus efter en olyckhändelse har fallit och det syns ingen minskning.
Kvinnor hamnar oftare på sjukhus än män och äldre drabbas i större utsträckning än yngre. Kanske är det där vi hittar förklaringen till tystnaden. Det är gamla kvinnor som hamnar på sjukhus eller slår ihjäl sig och gamla kvinnor är knappast den mest prioriterade gruppen i det här samhället.

Vården fungerar inte

I december kör Socialstyrelsen i gång en nationell utbildning för anställda i vård och omsorg. Personalen får lära sig att systematiskt jobba med riskbedömningar, planering och förebyggande åtgärder. Gamla människor uppmanas dessutom träna upp balansen.
Men fallolyckorna får inte betraktas som ett problem för en liten grupp darrbenta. Eftersom alla liv är lika viktiga måste omsorgen om äldre människor prioriteras. Fallolyckorna är ännu ett tecken på att vården av gamla inte fungerar.
De senaste tio åren har en av fem platser på äldreboenden försvunnit och de gamla hänvisas i stället till ensamhet och hemtjänsten. Många gamla får fortfarande mediciner som gör dem förvirrade, så det handlar inte bara om balansträning.

Allt fler svenskar kommer att bli riktigt gamla. Äldreomsorgen måste byggas ut så att gamla människor inte slår ihjäl sig.

Följ ämnen i artikeln