Odell måste gå

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hela processen måste göras om från början

På mindre än en vecka har skandalerna kring Carnegie vuxit till den kanske allvarligaste politiska krisen för regeringen Reinfeldt. Finansinspektionens förödande rapport i slutet av förra veckan öppnade slussportarna.

I måndags valde Karin Forseke att lämna uppdraget som regeringens speciella rådgivare. I tisdags kväll meddelade Carnegie att företaget lämnar sina försäljningsuppdrag för staten. Och i går morse, strax innan ministern gick för att möta riksdagens näringsutskott, tog också Odells statssekreterare Urban Funered sin mats ur skolan.

Det bygge Odell skapat för att sköta utförsäljningen ligger i spillror. Det väcker berättigade frågor om processen verkligen kan försvaras inför svenska folket, vars egendom ska säljas? Och om Mats Odell har politisk förmåga att genomföra projektet på ett ansvarsfullt sätt?

Svaren vid gårdagens presskonferens rätade knappast ut frågetecknen.

Till skillnad från en del av de skandaler som kantat regeringen Reinfeldts första år handlar det den här gången inte om ministrarnas privata moral eller respekt för lagar och regler.

I utförsäljningsprocessen står enorma värden på spel, och ett oskickligt hanterande av ägaransvaret kommer att kosta miljoner.

Det rör sig inte heller om politisk småpotatis.

Försäljningen av statliga företag är en politisk hörnsten för den borgerliga regeringen. Vilka företag som skulle säljas var tidigt föremål för diskussioner mellan alliansens partier, och redan ett halvår före valet fanns listan klar. Företag med traditionella naturresurser – som malmen, skogen och vattenkraften – undantogs tills vidare.

Kvar blev ändå ett digert beting. Den lista finansdepartementet nu arbetat med presenterades redan i mars 2006. Där återfinns Stockholmsbörsen OMX, banken Nordea, bostadsbanken SBAB, flygbolaget SAS, fastighetsbolaget Vasakronan och Vin & Sprit.

Efter en tuff intern dragkamp lyckades Mats Odell (kd) lägga beslag på uppgiften mitt framför näsan på Maud Olofsson (c). Näringsministern blev sittande med den tydligen mindre glamorösa uppgiften att förvalta det statliga ägandet.

I dag skattar Olofsson sig antagligen lycklig över att slippa skandalen på sitt bord.

I går krävde den politiska oppositionen att utförsäljningen tills vidare stoppas. Det är ett rimligt krav. Den organisation som byggts upp är krossad. Den ansvariga ministerns omdöme är på goda grunder ifrågasatt, liksom beslutet att låta finansdepartementet sköta försäljningen.

Fredrik Reinfeldt förklarade i går att skandalen visat att ”folk” dragit rätt slutsatser, och att försäljningen kommer att fortsätta.

Det är fel slutsats. Det enda rimliga är att försäljningen stoppas, hela processen görs om från början och att Mats Odell får sparken.

IP

Följ ämnen i artikeln