Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Måtte Mette få stopp på nya coronaviruset

Vi behöver inte ett nytt Wuhan på andra sidan Kattegatt

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

14 miljoner minkar ska avlivas i Danmark för att stoppa smittan av det muterade viruset.
Foto: Mads Claus Rasmussen / TT NYHETSBYRÅN
14 miljoner minkar ska avlivas i Danmark för att stoppa smittan av det muterade viruset.

LEDARE

Om vi trodde att vi hade koll på coronaviruset får vi tänka om. Som att det inte var nog med det vanliga viruset SARS-CoV-2 har mutationer uppstått på Danmarks minkfarmar. Nu avlivas 14 miljoner minkar och landets socialdemokratiska statsminister Mette Frederiksen stänger ned Nordjylland för att hindra spridningen.

Tyvärr verkar åtgärderna komma för sent. Tolv av de 214 personer som smittats med minkvirus sedan i somras har fått det mest problematiska "Cluster 5-viruset". En av dem bor på ett äldreboende. Det talas om att Danmark i värsta fall kan bli ett nytt Wuhan.

Bara sett början

Problemet med Cluster 5-varianten är att den till skillnad från de andra fyra clustervirusen har visat sig vara mindre mottagligt för vaccin. Enligt danska myndigheter är Cluster 5 inte farligare än andra varianter, men kan alltså äventyra kommande vaccinationer.

Detta om något får det att kännas som att vi bara har sett början av coronavirusets framfart i världen. De som hade en förhoppning om att pandemin ska klinga av lagom till våren kan i stället behöva fundera på om de där inbokade charterresorna till nästa sommar kanske är i fara.

”Kommer att bli tufft”

Hittills har coronapandemin lett till elva miljoner smittade i Europa och över 280 000 av dem har avlidit. Man ser nu en explosionsartad ökning av antalet bekräftade fall i covid-19, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

– Det kommer att bli lite tufft, sa WHO:s Europachef Hans Kluge på en presskonferens på torsdagen.

Jo, tack.

En lång och tuff vinter var även vad Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, såg framför sig när nya lokala allmänna råd presenterades tidigare i veckan.

Vi har redan fullt upp

Här i Sverige har antalet döda på grund av covid-19 passerat 6 000 och antalet regioner med skärpta råd gick från två till tio på en vecka. Under presskonferensen sa statsminister Stefan Löfven (S) att det vi gör rätt nu får vi glädje av längre fram.

– Det vi gör nu kommer att göra skillnad för om och hur vi kommer fira Lucia. Det vi gör nu kommer göra skillnad för vilken sorts julfirande vi kommer ha, sa statsministern ett par dagar innan han själv sattes i karantän för att han eventuellt hade blivit smittad.

Samma sak verkar gälla för det nya Cluster 5-viruset, men då talar vi kanske om nästa jul och året därpå. Måtte danskarna klara av att hålla den nya mutationen i schack. Vi har fullt upp med det virus som redan finns och behöver inte ett nytt Wuhan på andra sidan Kattegatt.

Av: Atle Morseth Edvinsson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.