Tragedin är en attack mot demokratins grund

Almedalsmordet påverkar oss alla

Under onsdagen mördades Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på SKR, i Visby.

Det som inte fick ske har nu hänt.

Ett våldsdåd mitt under Almedalsveckan med dödlig utgång.

Ing-Marie Wieselgren, 64, arbetade som nationell samordnare för psykiatrifrågor hos Sveriges kommuner och regioner, SKR. Under onsdagen knivhöggs hon vid Donners plats mitt i Visby. Under kvällen meddelade polisen på en presskonferens att hennes liv inte gått att rädda.

Det är en oerhörd tragedi.

Ing-Marie Wieselgren befann sig i Visby för att delta i det öppna samtal som gjort Almedalen världsunikt. Där en stor del av landets politiker, företagsledare, organisationer, debattörer och vanliga människor samlas och trängs på kullerstensgatorna för att delta i öppna seminarier och debatter.

Här finns inga inträdesbiljetter eller avstängningar för allmänheten.

Det är öppenheten och transparensen som är Almedalens styrka.

Under onsdagen attackerades Almedalens kärna.

Mycket har hänt sedan Olof Palme inledde traditionen genom att tala till gotlänningar och semesterfirare från ett lastbilsflak.

I dag kan Almedalsveckan alltmer liknas vid ett kollo för politiker och näringslivstoppar.

Men det tar inte bort det faktum att Almedalsveckan fortfarande är Sveriges viktigaste plats för det öppna samtalet, dit alla är välkomna.

Under onsdagen attackerades Almedalens kärna.

Men det var inte första gången. Det finns en historik av upptrappat våld under Almedalsveckan.

Sommaren 2018 tilläts nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, delta som vilken annan organisation som helst. I sann Almedalsanda.

Jag minns väl hur de rörde sig i stora klungor genom gränderna och spred rädsla. Filmade dem som ifrågasatte deras närvaro, filmade journalisters presskort. Omringade publiken vid partiledartalen.

Flera personer misshandlades.

Det var en chock att Almedalsveckan solkades ner av rädsla och överhängande hot.

Almedalsveckan symboliserar det inkluderande samtalet, det som är hela demokratins ryggrad. Det är viktigare än någonsin att det samtalet fortsätter.

Mannen som misstänks ha mördat Ing-Marie Wieselgren är anhållen på sannolika skäl. Enligt uppgifter ska han ha koppling till NMR.

Om det stämmer sätts mordet på Wieselgren i ett nytt ljus.

Som inte bara påminner om det brutala knivmordet på Anna Lindh 2003. Utan också om hur en högerextremist mördade 77 personer – de flesta tonåriga socialdemokrater – i Oslo och på Utöya 2011.

Gärningsmannen må vara ensam. Men hatet kommer någonstans ifrån. Och måste bekämpas.

Almedalsveckan symboliserar det inkluderande samtalet, det som är hela demokratins ryggrad. Det är viktigare än någonsin att det samtalet fortsätter.

I Visby och över hela landet.

Den här veckan och alla andra dagar på året.

Följ ämnen i artikeln