Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Amanda Lind ska skrika – inte avgå

Jonas Gardell har bara nästan rätt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kultur- och nöjesvärlden rasar mot både kulturminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: LOTTE FERNVALL
Kultur- och nöjesvärlden rasar mot både kulturminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg.

LEDARE

Det kan inte vara lätt bli hatad av alla från Jonas Gardell till skräniga hockeysupportrar, men mitt i en sådan korseld står nu kulturminister Amanda Lind. Allt handlar om coronarestriktionerna som fått hela kultur- och nöjesindustrin att gå på knä.

Samma vecka som coronakrisen var ett faktum förlorade tusentals frilansare sina uppdrag. Spelningar, sommarteatrar och bröllopsfotograferingar ställdes in. Med uppdragen försvann också levebrödet eftersom få i branschen tjänar lika bra som Gardell.

Stödpaketen från regeringen har räddat vissa men långt i från alla. Frilansare får i princip ingenting, och så länge fler än 50 personer inte får samlas finns det ändå inga arbetsplatser att gå till. I alla fall inte om man är kultur- eller nöjesarbetare. Jobbar man i andra trängselstinna verksamheter som på Ullared, större restauranger eller i djurpark går det fint. Men livemusik får inte spelas, och Liseberg står på Folkhälsomyndighetens svarta lista medan Kolmården lyser grönt. Det är faktiskt inte det minsta konstigt att kulturbranshcen börjat se rött.

Räddade turismen

Ju längre tiden går desto absurdare framstår restriktioner som slår så olika. Som att Pite havsbad fick hålla middag för ett hundratal personer, men så fort Danny skulle uppträda inför sittande gäster behövde evenemanget ställas in. Jonas Gardell, som nu kräver kulturministerns avgång, har rätt i att regeringen behöver börja leverera annat än snömos.

Folkhälsomyndighetens arbete med att hålla nere smittspridningen är en balansgång. Man har valt en strategi som bygger på människors frivillighet och på att samhället i största möjliga mån ändå ska kunna hålla öppet. Ren epidemiologi har det aldrig handlat om, människors beteende och effekterna på hela samhället har också vägts in. Ett tecken på det är bland annat reserestriktionerna som hävdes över sommaren. Att turismen kunde dra igång visar på att FHM och regeringen bedömde resandet inom landet som riskfritt nog – men knappast som helt riskfritt. I andra vågskålen fanns att låta hela besöksnäringen – och med den hela regioner – gå under.

Absurda konsekvenser

Det börjar vara dags att balansera om restriktionerna också för kulturens del, åtminstone för att bli av med deras mest absurda konsekvenser.

Kultur- och nöjessektorn kan inte avskrivas som ett gäng flummisar som lika gärna kan jobba med annat. Det handlar om hundratusentals människor med specialistkompetens inom en rad områden som behöver se en framtid.

Däremot är det inte Amanda Linds avgång som kommer rädda kulturlivet. Ingen miljöpartist kan få en s-regering att prioritera kulturen. De måste vakna på egen hand. Med Gardell i ryggen kan Linds rop antagligen höras bättre.

 
Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.