EU-valet är en viktig förmatch

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Taktik Kampen om väljarna börjar med EU-valet sommaren 2009.

14 AUGUSTI 2007. Om knappt två år är det val igen. Sommaren 2009 väljer vi svenska ledamöter till Europaparlamentet.

Hittills har de valen inte lockat särskilt många. Förra gången deltog bara drygt var tredje väljare. Även hos partierna har engagemanget varit halvhjärtat.

Det kan bli annorlunda den här gången. Både regeringen och oppositionen ser Europavalet som en viktig förmatch inför kampen om regeringsmakten ett år senare.

Första mötet

För socialdemokraterna blir det första mötet med väljarna med Mona Sahlin som partiledare. Dessutom är det första gången som socialdemokraterna går till Europaval som oppositionsparti, något som brukar vara tacksamt.

En framgång i det valet kan ge Sahlins parti en flygande start inför valrörelsen 2010.

Inom regeringen, som fortfarande besväras av dåliga opinionssiffror, är man medveten om faran.

Mot den bakgrunden ska man se diskussionen om att bilda en borgerlig allians med en gemensam valplattform till Europavalet. Den lyckosamma taktiken från förra årets val ska upprepas.

Riskerar åka ur

Enligt Svenska Dagbladet i går är det kristdemokraterna som driver frågan. Det partiet har störst anledning att vara nervöst inför de kommande mötena med väljarna. Med dagens opinionssiffror riskerar kd att åka ur såväl Europaparlamentet som riksdagen. Det sista är förstås värst.

De övriga allianspartiernas tveksamhet är begriplig. En gemensam borgerlig plattform i Europapolitiken riskerar att få en helt annan effekt än den avsedda. Den kommer att tydliggöra de sprickor som finns inom regeringen.

Tydligast är skillnaden i synen på euron. Folkpartiet föreslog härom dagen en ny folkomröstning, trots att det bara gått knappt fyra år sedan väljarna sa ett tydligt nej och trots att regeringskollegan centern fortfarande är emot att införa euron i Sverige.

Spänningar inom partierna

Regeringspartierna har även olika åsikter om arbetsrätten och de fackliga rättigheterna inom EU. Officiellt står regeringen på fackets sida när det så kallade Vaxholmsfallet avgörs i EG-domstolen, men centerledaren Maud Olofsson döljer inte att hon önskar att facket och Sverige förlorar det målet.

Spänningar finns även inom partierna. Inom kristdemokraterna lever EU-motståndet. Den moderata gruppen i EU-parlamentet är en nyliberal bastion som står långt till höger i sitt europeiska parti.

I vårens förhandlingar om det nya EU-fördraget höll regeringen en ytterst låg profil. Sverige fanns inte med bland de länder som i debatten försvarade den sociala dimensionen i samarbetet, ett klart avsteg från den förra regeringens politik.

Tacksamt var att kritisera socialdemokraternas vacklande inställning till EU. Men den borgerliga alliansens löfte att föra en aktivare Europapolitik har det inte blivit mycket av.

TS

Följ ämnen i artikeln