Ett steg mot en mer human flyktingpolitik

Den rödgröna regeringen har idag föreslagit att de ensamkommande barn som kom innan flyktingstoppet 2015 ska få en ny chans att stanna i Sverige.

Det är en välkommen omsvängning och en stor seger för Miljöpartiet och den interna oppositionen i Socialdemokraterna.

Regeringen har inte velat säga hur många personer beslutet berör men det handlar troligen om ungefär 8000 till 9000.

Förslaget är inte någon flyktingamnesti utan gäller en avgränsad grupp som nu får möjlighet till uppehållstillstånd. Kraven är bland annat att den ensamkommande sökt asyl senast den 24 november 2015 och har väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket.

Beslutet är alltså inte heltäckande, vissa ensamkommande kan falla mellan stolarna.

Nödvändigt steg

Samtidigt är detta ett viktigt och nödvändigt steg mot en mer human flyktingpolitik igen.

Om inget hade gjorts så skulle Sverige ha behövt tvångsutvisa nästan 10 000 ungdomar som redan rotat sig här. Det hade varken deras familjer eller civilsamhället runt om i Sverige accepterat.

Dessutom har myndigheterna i år hittills ”bara” lyckats tvångsutvisa 60 personer till Afghanistan. Utvisningar av nästan 10 000 skulle med den takten pågå i decennier och ta en stor del av polisens resurser i anspråk.

Högern är arg

Sverigedemokraterna och Moderaterna rasar naturligtvis mot förslaget liksom alarmisterna på högerns ledarsidor.

Men deras argument är svagare än röststyrkan.

”Regeringen urholkar rättssäkerheten” skriver Elisabeth Svantesson (M) på Twitter. Argumentet återkommer i olika varianter på borgerliga ledarsidor. Men det är helt osant.

Asylprövningen är inte rättssäker - åldersuppskrivningarna har snarast varit motsatsen.

Dessutom är det inte de ensamkommandes egen fel att Migrationsverket dragit ut på tiden. Hade myndigheten fattat sina beslut inom rimlig tid skulle de ju ha fått stanna.

Det framstår som extremt okänsligt av Moderaterna att inte låtsas om detta. Handläggningstider på ett till två år är naturligtvis inte rättssäkra.

Signalpolitik

Expressens ledarsida är oroliga över vilka ”signaler” beslutet skickar till flyktingsmugglare. Kommer världens alla flyktingar komma hit nu?

Svaret är nej.

Sverige har i och med detta beslut fortfarande samma reglerade invandring som vi alltid haft. 2015 var ett speciellt år eftersom den så kallade västra Balkanrutten var öppen.

Enkelt utryckt: det gick att komma till Sverige då eftersom alla gränser på vägen var öppna. Nu är de stängda.

Hittills i år har knappt 22 000 personer sökt asyl i Sverige och Migrationsverket avvecklar boenden på löpande band. Det lär knappast ändras i och med att de som kom 2015 får en ny chans.

Ett steg

Regeringens förslag går nu till riksdagen. Gissningsvis är borgerligheten där lika splittrad som hittills. Bara Sverigedemokrater och Moderater har sagt blankt nej.

I vårt land brukar vi lösa svåra frågor med kompromisser över blockgränsen. Det finns goda förutsättningar att så sker även denna gång.

Förslaget är ett steg mot en mer human flyktingpolitik. Därmed inte sagt att alla problem är lösta.

Men för tusentals ensamkommande betyder detta att de kan börja leva och drömma om framtiden igen. Det är ingen liten sak.