Elon Musk vill komma till Sverige och förstöra

Tesla vill ha USA:s regler på vår arbetsmarknad

Elon Musk, världens rikaste man och ägare till bland annat Tesla och X, tidigare Twitter.

GÖTEBORG Det blåser på Järntorget. Det blåser alltid på Järntorget, tänker jag, när jag kliver in genom glasdörrarna hos fackförbundet IF Metall.

Men det är bara en lätt bris mot vad som komma skall.

När detta skrivs har allt bara börjat. I fredags tog IF Metall ut Teslas tolv verkstäder i strejk. Bland annat i Mölndal och på Hisingen i Göteborg. Totalt rör det sig om 130 anställda. Tesla, ett amerikanskt storföretag ägt av Elon Musk, vägrar teckna kollektivavtal. I fem år har IF Metall försökt.

– Vi hör från källor innanför väggarna att Tesla kommer att flyga in strejkbrytare från andra länder, säger Karl-Henrik Rosberg, 41, ombudsman på IF Metall i Göteborg.

I ett hörn bredvid fikarummet ligger reflexvästar, flygblad och skyltar med texten ”strejkvakt”.

– Vi har ett schema, flera personer kommer hela tiden att vara på plats utanför verkstäderna som strejkvakter, för att prata med människor, informera. Sedan vi la varsel om strejk har flera nya blivit medlemmar, säger Karl-Henrik Rosberg.

Den del av Järntorget där IF Metall har sitt kontor heter sedan 1986 Olof Palmes plats. Torget är sedan urminnes tid arbetarrörelsens bultande hjärta i Göteborg, med Folkets hus, fackföreningar, ABF, Arbetarrörelsens folkhögskola, Socialdemokraterna och SSU.

Tror han att vi är någon slags koloni? Att USA:s regler – inte våra – gäller i Göteborg?

IF Metall brukar inte strejka, det som händer är ovanligt. När jag frågar kan inte Karl-Henrik Rosberg ens komma ihåg förra gången något så här stort hände. Vanligen samarbetar man med företag, hittar gemensamma lösningar. Alla vet att ordning och reda på arbetsmarknaden är bra för alla och viktigt för Sveriges ställning som ledande industrination.

Tills världens rikaste man Elon Musk kom.

Om arbetare i Sverige lägger ner sina skiftnycklar för att få bättre villkor, helt enligt våra lagar och traditioner, tänker han alltså ta in utländska strejkbrytare. Tror han att vi är någon slags koloni? Att USA:s regler – inte våra – gäller i Göteborg?

Karl-Henrik Rosberg, IF Metall

Karl-Henrik Rosberg var från början montör i hissindustrin. Han blev själv fackligt aktiv när han den hårda vägen upptäckte att hans tidigare arbetsgivare saknade kollektivavtal. Efter en arbetsplatsolycka där han skadade handen saknades plötsligt viktiga försäkringar. Trots att han blev borta nio månader fick han nästan ingen kompensation.

Det som lite högtidligt kallas ”den svenska modellen” handlar om just detta. Löner och villkor på jobbet bestäms inte ensidigt av chefen utan förhandlas fram mellan arbetsgivare och fack.

Kollektivavtalet är grunden, utan det står du ganska ensam om något skulle hända. Som Karl-Henrik Rosberg gjorde. Allt kan ändras.

Jag minns ett möte i ett annat hörn av Järntorget. Det var våren 1995 och en SSU-kompis som också var aktiv i Handelsanställdas förbund berättade att de skulle organisera strejkvakter utanför ett amerikanskt leksaksföretag som hette Toys R Us. Det kom att bli en historisk konflikt.

Året innan hade Toys R Us etablerat sig i Stockholm, Malmö och Göteborg. Precis som Tesla idag var man uttalat antifackliga och hade inte tecknat ett enda kollektivavtal någonstans i världen. Villkoren för personalen var urusla och de unga anställda i stort sett rättslösa.

I maj 1995 gick Handels ut i strejk och steg för steg tvingades de amerikanska cheferna inse att svensk fackföreningsrörelse var av helt annat virke än någonting de upplevt tidigare.

Toys R Us öste ut propaganda men när allt fler LO-förbund införde sympatiåtgärder blev situationen till slut ohållbar. I augusti samma år tecknade Toys R Us till slut sitt första kollektivavtal någonsin.

Striden mot Toys R Us formade en hel generation unga i Göteborg. Det gick att ta strid mot utländska jätteföretag och vinna.

Kanske är det så att varje generation behöver en rejäl strejk för att påminnas om vad fackligt arbete egentligen handlar om. Att våra rättigheter aldrig går att ta för givna.

Oavsett vilket är det tydligen dags igen. Ett nytt amerikanskt storföretag tänker vägra att ta seden dit det kommer.

– Sverigeledningen för Tesla säger till oss att besluten ligger i Kalifornien, säger Karl-Henrik Rosberg.

På fredag har IF Metall varslat om sympatiåtgärder för ytterligare 470 personer. Det handlar inte om folk som jobbar på Tesla utan på andra företag som hanterar Teslaprodukter.

Vad som händer sedan vet inte Karl-Henrik Rosberg än. Det beror på vad Tesla gör. Men om Toys R Us-konflikten ger någon vägledning kommer snart övriga fackförbund att lägga varsel om sympatiåtgärder.

Den lastbil som kör in Teslas reservdelar i Sverige kommer att stanna. Ingen kommer att lossa nya bilar i hamnen. Städningen på Teslas kontor upphöra, ingen hjälpa till med underhåll av maskiner och verktyg.

Svenska arbetare är av tradition solidariska med varandra. När Elon Musk vill sätta sig på en, sätter han sig på alla. Det som började i fredags med strejk på verkstäder i Mölndal och Hisingen kan – om Elon Musk vägrar anpassa sig till reglerna på svensk arbetsmarknad – snart komma att påverka hela landet.

– Vi kommer inte att ge oss. Om vi skulle ge oss öppnar det för att fler företag försöker samma sak. Det skulle snedvrida hela arbetsmarknaden. Vi kommer aldrig att ge oss, säger Karl-Henrik Rosberg.

Enligt Dagens arbete har Teslas planer på att flyga in utländska strejkbrytare kommit långt. Det skulle korsa gränsen till en typ av konflikt som sannolikt få nu levande svenskar har upplevt.

Vi får se, helt enkelt.

När jag tänker tillbaka på 1995 inser jag att jag personligen aldrig förlät Toys R Us. Trots att konflikten utspelade sig långt innan jag själv hade barn har jag aldrig handlat där.

I år firar Handelsanställdas förbund 117 år och har över 150 000 medlemmar.

Toys R Us har gått i konkurs.

Följ ämnen i artikeln