Kläm åt fuskarna i en rutten bransch

Skatteverkets granskning av städbranschen avslöjar svartarbete, orimligt låga löner och skattefusk

Skatteverket har det senaste året specialgranskat städbranschen. De beskriver en näring med knivhård konkurrens, svältlöner på så lite som 30 kronor i timmen och avancerade upplägg för att lura myndigheterna.

Uppfinningsrikedomen är stor. Löner betalas svart, medan skatten redovisas för andra och färre anställda. Bolag sätts systematiskt i konkurs så snart skatterna ska betalas och det finns exempel på arbetsmarknadsbidrag som inte redovisas och falska kontrolluppgifter.

En riktigt rutten bransch.

Städbranschen måste alltså röjas upp och ingen borde vid det här laget tro att Rut-avdraget är lösningen. Det finns det några standardsvar på hur upprensningen borde går till.

Facken kan göra mer

Ett är förstås att facket borde göra mer för att försvara människors rättigheter till anständiga villkor och ett hederligt arbete. Vi har ju trots allt en svensk modell.

En rimlig synpunkt. Den svenska arbetsmarknadsmodellen lägger ett tungt ansvar på löntagarnas organisationer. Men att på allvar föreställa sig att fackförbund som Fastighets - där förtroendevalda och anställda redan gör ett heroiskt arbete för att försvara sina medlemmar - dessutom på egen hand skulle kunna rensa upp en rutten bransch känns inte särskilt realistiskt.

En annan idé är att ställa krav på arbetsgivarnas organisationer. Och visst måste vi förvänta oss mer av till exempel Almega, vars seriösa medlemsföretag absolut tillhör de drabbade. Men samtidigt, vilken kraft kan en arbetsgivarorganisation sätta bakom orden när dess medlemmar riskerar att bli utkonkurrerade av skattefuskande friåkare?

Kunderna kan skärpa sig

Till sist har vi förstås kunderna. Det är klart att offentliga myndigheter och stora företag borde ta sig en funderare när anbuden om städning är mycket lägre än vad som alls borde vara möjligt, i alla fall för ett företag som betalar skatter och riktiga löner. Men kan vi verkligen förvänta oss att kundernas moral ska få stopp på soppan av svartarbete, utnyttjande och skatteflykt?

Sanningen är nog att situationen i städbranschen visar att det bara finns ett sätt att komma till rätta med fusket. Hårda kontroller och massiva myndighetsinsatser. På den punkten har ju samhället inte precis tvekat när det handlat om sjuka eller arbetslösa.

Tuffare tag

Skatteverket lovar fortsätta kontrollen, men konstaterar också att det behövs tuffare regler. Till exempel vill myndigheten att arbetsgivaravgifterna för varje individ ska redovisas månadsvis, kraven på bokföring skärpas och kommunikationen mellan myndigheter bli bättre.

Det blir lite krångligare för alla, men mest för den som försöker smita från skatter eller löner.

Och om myndigheterna gör sin del blir det lättare för både fack, företag och kunder att klara sitt ansvar för anständiga arbetsvillkor och schyst konkurrens.

Det är ju det som är den svenska modellen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.