Långvandrare blev skyldig 370 miljoner

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-01-17

Medan den 51-årige mannen vandrade runt jorden hade någon gjort honom till styrelseledamot i 18 olika företag.

Samtliga företag har gått i konkurs och nu polisanmäler mannen Patent- och registreringsverket i Sundsvall för medhjälp till ekonomisk brottslighet.

- Vad jag hittills fått fram är jag skyldig runt 370 miljoner kronor, säger den arge och bittre äventyraren till Sundsvalls Tidning.

Den 51-årige mannen, som är skriven i Malmö, bestämde sig för att vandra jorden runt 1997. För en månad sedan var han i Frankfurt och blev då varse om att han var efterlyst i hela Europa, misstänkt för inblandning i omfattande bolagsplundringar, rapporterar TV 4 Sundsvall.

Kriminalinspektör Arne Göransson vid ekoroteln i Malmö har stött på den 51-årige vagabonden i samband med en utredning om ett konkursat Stockholmsföretag i mediebranschen. Där tycks det som om hans namn utnyttjats av företaget i olika sammanhang. I de andra företagen har hans namn använts strax före konkursen för att ta hand om exempelvis skatteskulder.

''Ypperlig målvakt''

- Han har varit en ypperlig målvakt eftersom han inte varit hemma.

Med dagens system gör Patent- och registreringsverket (PRV) ingen kontroll av äktheten i överlåtelsehandlingen, säger Arne Göransson till TT.

Däremot skickar PRV en slags bekräftelse till den nya styrelseledamoten, som i sin tur får möjlighet att komma med invändningar inom två veckor. Några sådana har 51-åringen inte haft eftersom han helt enkelt inte varit hemma för att öppna posten. Därför har nu vänt sig till polisen för att anmäla PRV för medhjälp till ekonomisk brottslighet, eftersom han anser att verket brustit i sin kontroll.

Falsk namnteckning

Polisen har länge efterlyst en lagändring som gör det möjligt att bättre kontrollera bolagsbildningar och styrelseförändringar.

Enligt reglerna ska överlåtelsehandlingarna alltid bevittnas. Arne Göransson skulle gärna se att vittnet även skrev ner sitt personnummer för att göra en efterhandskontroll möjlig.

- Det borde finnas ett sätt att identifiera vittnena. Vid bolagsplundringar är ofta handlingarna bevittnade av personer med mycket vanliga namn som aldrig går att spåra, säger han.

Att 51-åringens namnteckning verkligen förfalskats har konstaterats av Statens kriminaltekniska laboratorium.

Anna Nyberg/TT

Följ ämnen i artikeln