Ohelig allians mot hackers

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-01-16

Hotet från hackers har vuxit sig så stort att amerikanska företag har gjort en ”Telia-Netcom”.

Nordamerikas värsta antagonister, som Microsoft och Oracle, Nortel och Cisco, har gjort gemensam sak och börjat dela med sig av hacker-information till varandra.

Bakom initiativet står, enligt Wall Street Journal, president Bill Clinton, och den utlösande faktorn till samarbetet var fjolårets stora hackerorsakade sammanbrott av en rad populära amerikanska sajter, däribland Yahoo, Amazon, Ebay, E-trade och CNN.

Medlemmar i organisationen, Information Technology Sharing and Analysis Center, är 19 av USAs största företag. Förutom ovan nämnda ingår bland annat IBM, Intel, KPMG och AT&T, och även den amerikanska regeringen.

Tillsammans har medlemmarna en överenskommelse med företaget Internet Security Systems, baserat i Atlanta. När något av företagen råkar ut för ett nytt problem, orsakat av ett virus eller en ny inbrytningsmetod i datasystemen, kan företaget varna de andra medlemmarna.

Gräva ned stridsyxan

Frågan är hur dessa bittra rivaler ska kunna samarbeta. Microsoft har blivit fällt enligt antitrustlagstiftningen i affärer med AT&T och IBM, och Oracle har medgivit att det spionerat på Microsoft.

- Vi måste glömma våra olikheter och vår konkurrens och dela med oss mer om vi tillsammans ska kunna lyckas, säger medlemmen Guy Copeland på Computer Sciences till Wall Street Journal.

- Om man skärmar av sig och inte delar med sig kommer man bli skadad. Det här blir en mötesplats och ett forum där vi kan börja bygga ett förtroende.

Organisationens styrelse har sitt första möte i dag.

Läs mer om datorintrång

Ekonomi24

Följ ämnen i artikeln