Isa hotas av vräkning – kan bli hemlös innan jul

Publicerad 2023-11-18

Isa har en drös med oöppnade brev från Kronofogden och delgivningsmännen knackar på hennes dörr.

Hon ligger efter med tre månadshyror och hotas av vräkning.

Betalar hon inte av skulden omedelbart blir hon hemlös innan jul.

I en skinande ren trerummare gömmer sig Isa för den första snön som faller utanför.

Hon brygger kaffe som hon serverar i glaskoppar. Hon har en påse med bullar på diskbänken. Det luktar nystädat och kaffekokaren ger ifrån sig ett hemtrevligt puttrande.

Men ingen värme som Isa skapar här inne kan stänga ute den ångest som bor i henne.

Hon mår skit, som hon själv beskriver det.

Breven från Kronofogden som ligger på hög håller henne sömnlös om nätterna.

Isa ligger efter med tre månadshyror och hotas av vräkning.

Hyresskulden är på över 20 000 kronor och värden har varit tydlig med att allt ska in omgående om Isa vill undvika vräkning.

– Jag har rensat förrådet och försöker sälja saker. Men det är begagnade grejer. Man kommer inte långt på det.

Började med sjukskrivning

Det hela började med att Isa blev sjukskriven för psykisk ohälsa för tre år sedan.

När hon utförsäkrades och började gå på socialbidrag uppstod problem hon inte hade räknat med.

– I samma veva som jag började få socialbidrag träffade jag Adam på en dejtingapp. Jag har känt mig ensam i hela mitt liv. När jag träffade honom var jag inte det längre. Han betyder väldigt mycket för mig.

Isa och Adam blev snart ett par och de tillbringade nästan all tid tillsammans i hennes lägenhet.

I våras kom brevet från socialtjänsten.

Isa var kär och hoppades att allt skulle bli bättre från och med nu.

Men en dag i våras kom ett brev från socialtjänsten.

Där delgavs hon misstanke om att hon medvetet har hållit sitt samboskap med Adam hemligt eftersom att han inte stod skriven på hennes adress.

– Jag visste inte ens vad dolt samboskap var. Jag hade inte dolt något avsiktligt. Han bor hos sin mamma men är hos mig mycket. Jag tänkte inte på det, det var bara naturligt att ha min pojkvän här.

Socialtjänsten påbörjade en utredning. De gick igenom både Isas och Adams kontoutdrag och slog fast att det rörde sig om dolt samboskap med hänvisning till att Adam har gjort majoriteten av sina matinköp på livsmedelsbutiken närmast Isa.

Blev återbetalningsskyldig

Adam skrev sig på Isas adress, men det räckte inte för att undvika straff för de månader som socialtjänsten ansåg att han redan hade bott där.

– De menar att vi borde ha haft delad ekonomi och att jag hade fått för mycket pengar. Så jag blev återbetalningsskyldig ungefär 50 000 kronor.

Utöver skulden sänkte socialtjänsten Isas ersättning.

Isa försökte överklaga, men fick avslag.

Adam, som är arbetslös, går på a-kassa och får ersättning veckovis.

Missade flera hyror

Pengarna räcker inte och i juni missade Isa sin första hyresinbetalning.

Sedan missade hon juli. Därefter augusti. Det är nu november och hon har fortfarande inte lyckats komma ikapp med hyran.

– Min värd är ganska trött på mig. Jag frågade om jag fick göra en avbetalningsplan men fick som svar att de inte kan vara en bank åt mig.

Det som försvårar situationen ytterligare är att Isa har en son.

I samband med sjukskrivningen fick pappan tillfällig ensam vårdnad men Isa hade stora förhoppningar om att hon snart skulle få tillbaka sonen på minst halvtid.

– Det har varit svårt för honom att vara så mycket ifrån mig, vi är väldigt nära och han har sagt att han vill bo med mig. Det är uteslutet om jag hamnar på gatan.

Isa: ”Jag har inte vågat öppna dörren”

Gömmer sig i sovrummet

De senaste veckorna har Isa börjat höra knackningar på dörren.

Hon har då tassat fram till dörrögat och sett en person från Kronofogden stå utanför.

Varje gång har hon backat därifrån, smugit in i sovrummet, satt sig på golvet och väntat på att knackningarna ska upphöra.

– Jag har inte vågat öppna. Jag är rädd att de ska ge mig ett flyttdatum. Jag har fått delgivningskvitton som jag inte heller har öppnat.

Isa har bott i lägenheten i tio år. Den har hennes prägel.

Inredningen går i ljusa, pudriga toner och belysningen är varm och dämpad.

På väggarna sitter gamla skolfoton på både henne och sonen, kritteckningar och vykort.

– Jag älskar min lägenhet. Hemmet är min borg. Jag har kämpat från att inte ha något över huvud taget till att ha det rätt hemtrevligt och fint. Förlorar jag det här förlorar jag allt.

”Livskris”

Isa har kontaktat socialtjänsten som inte har kunnat erbjuda henne annat boende än en plats på härbärge.

– Det känns surrealistiskt. Vad jag vet finns det ingen högre instans att vända sig till. Jag har hört mig för i Facebookgrupper och folk har sagt att jag ska prata med kyrkan, men de hjälper ju inte till med hyresskulder.

Hon suckar, höjer axlarna och sänker dem igen.

– Jag har inga föräldrar eller andra släktingar att låna av. Min mamma dog när jag var liten. Min pappa har missbruksproblem och vi har ingen relation. Det finns inga alternativ.

Isa är rädd för att hamna på härbärge. Rädd för att det ska leda till återfall i missbruk. Rädd för att utsättas för våld. Men mest rädd är hon för vad det skulle innebära för hennes möjlighet att återfå vårdnaden om sonen.

– Det är inte något att tala om, blir jag bostadslös kommer jag aldrig att få någon vårdnad. Det är jättetufft. Det känns som en livskris.

Vräkningar som berör barn ökar

Isa är långt ifrån den enda som lever under hot om avhysning.

Under första halvåret 2023 har det totala antalet vräkningar ökat med 12 procent i jämförelse med samma period 2022.

Samtidigt berördes 345 barn av vräkning – vilket är en ökning med 28 procent från året innan.

– När vi säger barn som berörs av vräkning räknar vi in barn som har växelvis boende eller barn som har umgängesboende hos en förälder och bara bor där lite då och då. Även om de inte är skrivna på adressen och bor där permanent så berörs de ändå, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Davor Vuleta på Kronofogden.

Den dystra statistiken beror enligt Davor Vuleta troligtvis på ett ekonomiskt läge präglat av inflation och räntehöjningar.

– Högre levnadskostnader till följd av inflation, högre räntor och ökande matpriser kan vara en förklaring. Samtidigt prioriterar de flesta hyran. Även om man har andra skulder betalar man hyran. Men det kan hända något som får bägaren att rinna över och då klarar man det inte längre. 

Barn som på ett eller annat sätt påverkas av vräkning upplever ofta en stor otrygghet när en avhysning sker.

– Barnen kan bli oroliga. Tryggheten försvinner. Mattan rycks undan deras fötter. Men det är viktigt att nämna att i Sverige hamnar inga barn på gatan. När vi väl verkställer en vräkning kontaktas alltid socialen och annat boende ordnas.

Davor Vuleta uppmanar alla att kontakta sin värd redan efter den första uteblivna hyresinbetalningen.

– Kolla med värden om det går att lösa. Prata med kommunen. När vi väl har beslutat om vräkning är det vår uppgift att verkställa den. Men även om du redan har fått besked om avhysning kan du fråga värden om det finns något att göra.

”Hur ska jag kunna träffa min son på ett härbärge?”

Hemma hos Isa ringer Kronofogden fortfarande på med jämna mellanrum, och hon går fortfarande och gömmer sig på sovrumsgolvet.

– Jag förstår att det inte kommer gå att göra såhär för evigt. Men jag är så rädd för att få ett flyttdatum. Hur ska jag kunna få ett nytt boende? Hur ska jag kunna träffa min son på ett härbärge?

Isa ser ut över snön som singlar ner mot marken i ljuset från gatubelysningen.

Snart kan hon inte gömma sig längre, varken för snön eller Kronofogden.