Arbetslösheten stiger i Sverige – nya siffror

95 445 arbetslösa sen 1 mars

Publicerad:

Coronapandemin

Fler och fler drabbas i coronakrisens Sverige.
Nu är 8 procent arbetslösa.
– Effekterna av inbromsningen på arbetsmarknaden är tydlig, säger Arbetsförmedlingens Annika Sundén i ett pressmeddelande.

Mellan den 13 och 19 april har 13 190 personer skrivit in sig som arbetslösa, det är 8 189 fler än samma vecka 2019.

Under förra veckan fanns 409 257 inskrivna arbetslösa. Sedan den 1 mars har 95 445 personer skrivit in sig som arbetslösa, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

– Effekterna av inbromsningen på arbetsmarknaden är tydlig med ett stort antal personer som blir uppsagda och arbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Dämpning i antalet varsel

Även om antalet varsel om uppsägning förra veckan uppgick till 4 001 personer ser Arbetsförmedlingen en dämpning.

Den vecka med flest varsel var mellan 23 och 29 mars, med 18 433 varsel på en enskild vecka.

– Det är en påtaglig dämpning i antalet varsel vilket kan bero på att Tillväxtverket börjat bevilja stöd för korttidsarbete, säger Annika Sundén.

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Totalt har 60 134 personer blivit varslade om uppsägning sedan den 1 mars. Av dessa är hälften, 30 887 i Stockholms län.

– För varje vecka som går blir situationen allt mer ansträngd och allt fler människor hamnar utanför arbetsmarknaden, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

– Därför är det väldigt viktigt att regeringen här och nu gör mer för att understödja företagen så att det infrastrukturen för jobben finns kvar efter krisen, säger han.

Varselstatistik

Publicerad:

LÄS VIDARE