Så får du ordning på ekonomin till sommaren

Uppdaterad 2024-04-18 12.24 | Publicerad 2023-08-18

Artikeln innehåller annonslänkar

Har utgifterna blivit lite högre än du tänkt dig den senaste tiden?

Vi har pratat med privatekonomerna Stefan Westerberg och Magnus Hjelmér som ger sina bästa tips på hur du får din ekonomi på fötter igen, och vad som är bra att tänka på inför sommaren 2024.

Påsksemestern är slut för många, och pengarna lika så. Kanske blev det lite väl mycket över budget och det känns lite extra tomt i plånboken just nu.

Vi har pratat med Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica och Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, om hur du kan få din ekonomi på rätt köl igen och deras bästa tips för att planera inför hösten.

Tv: Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Th: Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica

Semesterkassan drog iväg, vad ska jag tänka på nu?

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica:

– Det första jag rekommenderar dig att göra är en kartläggning för att se hur illa det blev. Logga in på din bank och räkna ihop hur mycket du spräckte budgeten med. Vet du med dig att du nyttjat någon form av kredit behöver du lägga en plan för hur du ska betala tillbaka dessa pengar innan räntan börjar ticka.

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar:

– Sätt dig ner i lugn och ro och gå igenom hur mycket pengar semestern gick på och om det är några eftersläpande fakturor som du måste ta höjd för. Ställ sedan summan mot din sparbuffert som du förhoppningsvis har byggt upp. Den är till för dessa tillfällen.

I den mån du tar från sparbufferten är det viktigt att du fyller på den under året, och då även tar höjd för högre belopp till nästa semester.

ANNONS

Vad är det första jag ska se över inför sommaren?

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica:

– Räkna med prischocker och säkra buffert för dessa. Om du äger ditt boende behöver du säkra upp en buffert för ökade räntekostnader. Räkna dessutom med ökade energipriser och skapa utrymme i din ekonomi för att kunna hantera andra prischocker.

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar:

– Gå igenom din ekonomi och säkerställ att du kan klara av högre kostnader. Inflationen minskar nu men det betyder inte att priserna minskar. Det betyder bara att priserna ökar i en mindre takt, säger Stefan och fortsätter:

– I dessa dyrtider ska man vara mycket prismedveten och arbeta aktivt för att få ner kostnaderna. Om du exempelvis har 3 miljoner i bolån och förhandlar ner räntan med 0,5 procentenheter ger det en årlig besparing på 10 500 kr (inklusive ränteavdrag) på ett bräde. Inte illa!

Magnus Hjelmérs 3 bästa tips!

  1. Tätare uppföljningar
    Stäm av din ekonomi veckovis i stället för månadsvis, det här gör att du snabbt kan göra ändringar för att lyckas hålla din budget.
  2. Stresstesta din ekonomi
    – Klarar din ekonomi en långtidssjukskrivning, separation eller uppsägning? Kanske inte det roligaste att räkna på, men ekonomi handlar ofta om att hantera ” worst case scenarios”.
  3. Unna dig när du lyckas
    – Kom ihåg att unna dig saker när du lyckas nå dina sparmål, budgetmål eller beteendeförändringar. Vi kan alltid unna oss så länge det är medvetet och genomtänkt.

Stefan Westerbergs 3 bästa tips!

  1. Se över dina inköp och utgifter
    Det är värt att understryka vikten av att ha koll på dina utgifter och vart dina pengar tar vägen. Vilka av dina inköp är egentligen helt nödvändiga och vilka skulle du kunna leva utan?
  2. Förstärk sparbufferten
    För att inte sätta sig i en dålig sits kan det vara bra att öka sparandet så att du får upp din ekonomiska motståndskraft.
  3. Dåliga tider innebär även köpläge
    Det kan vara läge att öka ditt långsiktiga sparande på börsen, men med pengar du inte behöver här och nu. Om du är osäker på hur pengarna ska placeras är en global aktieindexfond med låg avgift ett bra alternativ. Därtill har räntorna på sparkontona ökat och är ett bra alternativ i ditt sparande.
Publisert: