FI-chefen: Amorteringskraven kan slopas

Publicerad 2023-04-20

Generaldirektör Daniel Barr tillträdde den 20 mars efter Erik Thedéen. Arkivbild.

Amorteringskraven kan slopas om det finns andra bättre sätt att få ner hushållens höga belåningsgrad.

Det säger Finansinspektionens nytillträdde generaldirektör Daniel Barr till Dagens Nyheter.

Sedan 2016 och 2018 finns krav om att den som lånar pengar av en bank för att köpa en bostad också måste amortera på lånet om det ligger över en viss procent av bostadens värde.

Men kraven har gjort marginell nytta för att råda bot på hushållens höga skulder, säger Daniel Barr till Dagens Nyheter.

– Folk kanske lånar mindre och köper mindre dyra bostäder än utan kraven, men den totala bilden visar att belåningsgraden fortsatt att öka.

Han säger också att kraven kan slopas om det finns andra sätt som är bättre för att få ner de svenska hushållens höga belåningsgrad.

Var ett vallöfte

Uttalandet innebär ett tydligt skifte.

Samtliga partier i regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna gick till val på att förändra amorteringskraven.

Men tidigare ledning för Finansinspektionen (FI) har försvarat dem, och även Riksbankens tidigare chef Stefan Ingves har sagt till Aftonbladet att det vore skadligt för Sverige att slopa kraven.

I regeringens i budgetförslag i höstas tonades förväntningarna ned, och finansminister Elisabeth Svantesson (M) har för SVT uppgett att Moderaterna inte driver frågan aktivt just nu på grund av inflationen.

Stärka konsumentskyddet

I stället har FI fått i uppdrag att utreda hur dagens system, där en ventil för hushållen erbjuds, fungerar i praktiken och finansdepartementet har tillsatt en kommitté som ska utreda både amorteringskraven och bolånetaket på längre sikt.

Men nu blir det alltså tummen upp från FI:s toppnamn.

I DN-intervjun berättar han också att myndigheten ska arbeta tydligare för att stärka konsumentskyddet. Ett sådant steg är att FI ska börja publicera medianavgifter för olika populära fondkategorier, som blandfonder, globala och svenska indexfonder, för att skydda småspararna mot att behöva betala en för hög avgift.

Följ ämnen i artikeln